//

Тижневий огляд: переслідування християн (10.12. – 17.12.)

10 грудня повідомляється, що Асія Бібі,  християнка, засуджена до смертної кари через повішення, як вона сама пише, за богохульство проти Мухаммеда,написала листа, у якому розповідає, що незабаром після винесення вироку, до її камери прийшов суддя, який засудив її до смерті. Він пообіцяв оскаржити своє рішення, якщо християнка погодиться прийняти іслам. Але вона сказала, що воліє померти як християнка.

 

Чоловіка, який намагався знищити чудотворний образ Діви Марії Ченстоховської, шпурляючи в нього банкою чорної фарби, затримали охоронці та передали поліції. На разі не відомі причини цього вчинку, ані те, чи чоловік психічно здоровий. Очевидно, що йому висунуть звинувачення в образі релігійних почуттів.

 

Міністр житлово-комунального господарства французького соціалістичного уряду, пані Сесіль Дюфло, турбуючись про долю безпритульних під час холодної зими, знайшла, на її думку, вирішення цієї проблеми. Вона вважає, що сучасна влада має реквізувати майно Католицької Церкви і використовувати його для перебування бездомних. Про це у своїй статті пише італійський релігієзнавець Массімо Інтровіньє, відомий своїми дослідженнями про сучасні переслідування християн у світі. Такі дії французького уряду він називає містифікацією, бо, за його словами, «Католицька Церква не чекала рішення геніальної пані міністр і упродовж багатьох років є найбільшою організацією, яка опікується будинками для бездомних у Франції».

 

За даними 11 грудня читаємо, що уКитаї Конференція католицьких єпископів, лояльна до комуністичного режиму, скасувала призначення Таддеуса Ма Даціня допоміжним єпископом Шанхаю. Не визнана Ватиканом «Патріотична асоціація католиків Китаю» планує в майбутньому вимагати від усіх кандидатів у єпископи присяги на вірність державі.

 

Апеляційний суд Квебеку постановив, що в католицькій школі, відповідно до закону, зобов'язані викладати світську етику, що суперечить вченню Церкви.

 

Упереджені до жінок члени секти з кров'ю мільйонів осіб на руках, – так, за словами публіциста британської газети «The Telegraph» зображують католиків у засобах масової інформації.

 

13 грудня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що секретар Конгрегації євангелізації народів архиєпископ Савіо Хон Тай Фай назвав "сумним" жест "так званої Конференції єпископів Китаю", яка "зловживає владою", звільняючи єпископа Тадеуса Ма Даквіна з посади єпископа Шанхайської архиєпархії.

 

В австрійській столиці з нагоди "Дня підтримки переслідуваних християн" відбулася прес-конференція за участю членів міжнародних благодійних організацій, що займаються захистом християн різних конфесій, котрі піддаються переслідуванню в різних країнах світу.

 

Згідно з інформацією за 14 грудня читаємо, що прес-секретар Конференції католицьких єпископів Єгипту закликав Євросоюз натиснути на уряд країни, щоб змусити його поважати права людини. "Там, де відбувається політизація ісламу, він автоматично перетворюється в фашистську диктатуру, - заявив священик Рафік Грейх. - Тоді виникає загроза введення шаріату в його найбільш фундаменталістській формі. І це торкнеться не тільки християн, але всіх єгиптян, які хочуть миру і справедливості".

 

Після численних нападів на християнські громади, скоєних за останні 2 місяці в різних містах Індії, близько 300 прихильників християнського крила регіональної партії Джаната Дав (Секуляр) (JD (S)) Бангалора влаштували протест. Індійські ЗМІ повідомляють про голодовку, проведену з метою привернути увагу до проблеми гонінь на християн Індії.

 

В католицькій парафії в Чак-Джумбра (діоцез Фейсалабад, Пакистан) один з місцевих мусульман зруйнував статую Діви Марії. 26-річний мусульманин закидав фігуру каменями, викликавши страх, занепокоєння і здивування у віруючих, оскільки Діва Марія шанується також і мусульманами.

 

На Шрі-Ланці тривають напади на протестантські громади. Натовп, очолюваний 80 буддійськими монахами, розгромив церкву «Jeevanalokaya Sabhawa» в Віракетії (округ Хамбантота на півдні Шрі-Ланки). Напередодні делегація буддистів відвідала пастора церкви і вимагала припинити богослужіння і будь-яку діяльність, пов'язану з розповсюдженням християнства, пригрозивши насильством.

 

Троє молодих людей скоїли збройне пограбування католицької семінарії «Redemptoris Mater» в Абіджані (Кот-д'Івуар). Ректор і 2 семінариста отримали серйозні поранення.

 

Американський Gateston Institute опублікував чергову доповідь про переслідування християн в мусульманських країнах за жовтень. Автор доповіді вважає, що регулярні гоніння на християн приймають часом «характер пандемії». Доповідь також доводить, що антихристиянські настрої випливають із самого світогляду, обумовленого шаріатом.

 

15 грудня повідомляється, що становище християн у Сирії погіршується з кожним днем. Фундаменталісти роблять усе, щоб конфлікт став релігійною війною. Про це говорить маронітський єпископ Іліас Слейман. Він попереджає, що без активнішої участі міжнародної спільноти Сирія може повторити сценарій Іраку, і християни будуть масово втікати за кордон.

 

Близько 150 000 християн живуть у страху в Західній Сиріїу долині, яка була піддана систематичному артилерійському обстрілу ісламськими повстанцями. Повстанці обстріляли сирійські урядові сили, які побудували укріплення в селах традиційно християнської області Ваді аль Насара.

 

Міжнародні правозахисні організації повідомляють про значне зростання насильства щодо християнських громадна півночі Нігерії. За останні 3 роки тільки в штатах Борно і Йобе скоєно 170 нападів на церкви. За атаками, як правило, стоять бойовики «Боко Харам».

 

Близько 2 тис. християн знаходяться сьогодні в тюрмах Еритреї. Портал International Christian Concern називає режим найбільш репресивним серед африканських, «Північною Кореєю Африки».

 

У Китаї поліція затримала в парку протестантського проповідникаі 8 вірних, що були з ним,  коли вони розповідали перехожим про свято Різдва. Місіонер по імені Цао Нанді, 7 жінок з Guanai Center і Meilin Church Gospel Team і 70-річний чоловік провели в поліцейській дільниці південно-китайського міста Шенчжень більше доби.