//

Правозахисні організації назвали еритрейский режим найважчим для християн в Африці

 Близько 2 тис. християн знаходяться сьогодні в тюрмах Еритреї. Портал International Christian Concern називає режим найбільш репресивним серед африканських, «Північною Кореєю Африки».

 

Конституція Еритреї (1997 р.) гарантує свободу віросповідання (ст. 19) та захист від дискримінації (ст. 14). Однак у травні 2002 р. президент Ісайяс Афеворк оголосив незаконними низку християнських організацій, серед яких понад 30 протестантських громад.

 

Офіційне визнання мають монофізитська Еритрейська Церква, Католицька і Євангельсько-лютеранська Церкви, а також ісламська громада.

 

Членам невизнаних релігійних організацій заборонено збиратися для богослужіння. За незаконним збором може послідувати арешт і тюремне ув'язнення, яке може супроводжуватися тортурами.

 

Організації, які мають офіційне визнання, також відчувають на собі гоніння з боку режиму. Патріарх еритрейскої Церкви Абуна Антоніос з 2006 р. перебував під домашнім арештом. Жорстка міра послідувала услід за його спробами захистити Церкву від тиску з боку держави. У травні 2007 р. відбулося незаконне призначення нового патріарха Абуна Діоскора.

 

Близько половини населення Еритреї належать до монофізітської Церкви, інша половина сповідує іслам.

 

Переслідування невизнаних державою громад зросла з 2004 р., коли президент оголосив, що уряд буде переслідувати рухи та людей, які підривають єдність народу Еритреї та спотворюють справжнє значення релігії.

 

В індексі переслідування «Open Doors» Еритрея займає 11 місце.

 

За матеріалами www.sedmitza.ru