//

Владика Йосиф (Мілян) відвідав з пастирським візитом Балтійські країни

4 – 10 грудня 2012 року Владика Йосиф (Мілян), голова Пасторально-місійного відділу УГКЦ, разом із о. Мартином Хабурським, експертом ПМВ, здійснив пастирський візит до Балтійських країн.

 

5 грудня єпископ відвідав Каунас, де на будинку мерії була встановлена і посвячена меморіальна дошка Євгена Коновальця. Відтак, 6 грудня, зустрівся з Архиєпископом і Митрополитом Ризьким Збігнєвом Станкевічем. Під час зустрічі було обговорено проблеми української громади Риги, а також питання душпастирства українців у Латвії. Єпископи домовлялися про пожвавлення душпастирської опіки для вірних УГКЦ через запрошення священиків. У другій половині дня Владика Йосиф зустрівся з представниками громадських організацій українців. На цій зустрічі обговорювалися питання співпраці Церкви з громадськими організаціями.

 

7 – 9 грудня архиєрей взяв участь у Європейській  конференції «TriaLogos 2012», присвяченій 20-річчю талліннської парафії УГКЦ та Центру української культури при парафії у Таллінні. Конференція відбулася в рамках щорічного культурно-релігійного фестивалю «TriaLogos». Організаторами конференції виступили громадська організація «Hereditas» і Центр української культури. До відкриття греко-католицького храму і заснування Центру української культури доклав великих зусиль Анатолій Лютюк, котрий і надалі керує цим Центром. На душпастирській ниві в Таллінні вже 9 років трудиться о. Володимир Палієнко.

 

Владика виголосив доповідь «Церква і культура сьогодні». Доповідач наголосив, що «поміж Церквою, яка є уособленням Євангелія, і культурою, чи культурами, повинен існувати постійний діалог. Цей діалог є можливий і необхідний особливо у тих випадках, коли певні елементи культури в поєднанні з євангельською проповіддю можуть зблизити людину з Богом та різних людей між собою. Це дає нам підставу вести мову про християнську культуру, основою якої є пропагування євангельських вартостей у різних сферах життя і діяльності як поодиноких осіб, так і широкого зібрання різних людей». У конференції також взяли участь: посол України в Естонії Віктор Крижанівський, голова Комісії УГКЦ у справах родини о. Богдан Тимчишин (Львів), сестри служебниці Христофора Буштин і Тереза Безпалько (Львів), керівник Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології Володимир Шеремета (Івано-Франківськ), голова Патріаршого товариства святого Володимира Великого Олена Ганцяк-Каськів (Київ), засновник історико-культурного комплексу «Замок Радомишль» Ольга Богомолець (Київ), засновник Центру етнопедагогіки Ярослава Музиченко (Київ).  Програму конференції прикрасив концерт крилосного хору священиків Львівської митрополії УГКЦ під керівництвом о. Руслана Греха (Львів).

 

Також Владика Йосиф зустрівся з Апостольським адміністратором для католиків Естонії Владикою Філіппом Джорданом для обговорення проблем душпастирства українців в Естонії та питання приїзду до Естонії душпастирів з України.

 

На закінчення святкувань, 9 грудня, голова ПМВ відслужив Архиєрейську Божественну Літургію у співслужінні з численними священиками з Балтійських країн та з України. Відтак Владика Йосиф від’їхав до Риги.

 

У Ризі для громади УГКЦ (нині в ній душпастирює о. Павло Яхимець, ЧСВВ) була відслужена святкова Божественна Літургія, в якій брав участь Архиєпископ і Митрополит Ризький Збігнєв. Після Богослужіння обидва єпископи зустрілися з громадою та обговорили її проблеми.

 

Джерело: ugcc.org.ua