//

Творити мир (Octava Dies)

У п’ятницю, 14 грудня 2012 року, у Ватикані оприлюднено послання Папи Бенедикта XVI з нагоди наступного Всесвітнього Дня миру. Над ним у черговому випуску редакторської рубрики «Octava Dies» роздумує наш Генеральний директор о. Федеріко Ломбарді, ТІ.

 

«Послання Папи на наступний Всесвітній День миру, що відзначатиметься 1 січня 2013 р., має заголовок “Блаженні миротворці”, саме так, як говорить в Євангельському блаженстві. Ті, хто ввіряється Богові та Його обітницям “часто в очах світу виглядають наївними та далекими від істини”, але, незважаючи на це, – пише Папа Бенедикт XVI, – можуть “досвідчити радість незглибимого дару”.

 

Послання під різними аспектами йде проти течії: воно знову стверджує, що “передумовою миру” є “повалення диктатури релятивізму та абсолютно автономної моралі, яка стоїть на перешкоді розпізнання природного морального закону, вписаного Богом у сумлінні кожної людини”. Отож, знову підіймається питання захисту життя, подружжя, релігійної свободи та права на спротив сумління.

 

І не лише це: в актуальному контексті кризи наполягає на соціальних функціях держави, на праві на працю, на тому факті, що продовольча криза є важчою за фінансову, на необхідності моделі розвитку, зосередженої не на користі та егоїзмові, але на спільному добру, на братерстві та на цінності безкорисливого дару. Далекоглядне виховання до миру відбувається у сім’ї, школі та релігійній і цивільній громадах, шляхом справжньої педагогіки, уважної до слів, жестів і поведінки.

 

П’ятдесят років тому блаженний Іван ХХІІІ оприлюднив відому енцикліку Pacem in terris та казав, що опорами миру є істина, свобода, любов та справедливість. Тому що мир є порядком, який оживляється та доповнюється любов’ю, настільки, щоб відчувати своїми потреби інших та вчиняти їх учасниками своїх благ.

 

Може все це здається наївним, але ми всі знаємо, що є справедливим. Доведімо це ще один раз».

 

Джерело: Радіо Ватикан