//

Бенедикт XVI: Різдвяна ялинка є символом Божого світла, яке не перестає сіяти над людством

Не зважаючи на спроби викреслити Боже ім’я з історії, Його світло продовжує сіяти над людством. Про це Папа Бенедикт XVI говорив, приймаючи у п’ятницю, 14 грудня 2012 р., делегацію малого містечка Пескопеннатаро, що в італійському регіоні Молізе. Саме звідти цього року прибула 24-метрова ялинка, яка стоїть на площі Святого Петра у Ватикані. Влада та мешканці містечка прибули до Ватикану з нагоди урочистого засвічення ялинки, що відбулося того дня ввечері.

 

Приймаючи понад чотирьохсот особову делегацію, Святіший Отець поділився роздумами на тему світла та темряви. Він зазначив, що цей дарунок, як і менші ялинки, якими прикрашено приміщення Апостольського палацу, «є також свідченням» їхньої віри й релігійності, тих людей, «які протягом століть зуміли зберегти важливий духовний скарб, виражений в культурі, мистецтві та місцевих традиціях». «Завданням кожного з вас та ваших земляків, – сказав Папа, – є постійно черпати з цієї спадщини та примножувати її, щоб могти виходити назустріч новим соціальним вимогам та сучасним культурним викликам».

 

Складаючи присутнім та їхнім родинам щирі побажання з нагоди народження Господа, Венедикт XVI зазначив, що Він, як читаємо у відомому пророцтві Ісаї, «з’явився, немов велике світло посеред народу, що блукав у темряві». Бог став людиною та прийшов до нас, щоб розвіяти темряву гріха, приносячи Своє світло. «Те найвище світло, символом та пригадкою якого є різдвяна ялинка, – додав він, – не лише не применшило свої ясності протягом століть та тисячоліть, але й далі сяє над нами, особливо тоді, коли мусимо долати хвилини труднощів та непевності».

 

А коли в різних історичних періодах виникали спроби погасити це Боже світло, щоб «запалити обманні та ілюзорні спалахи», то розпочиналися періоди «позначені жахливим насильством над людиною». «Це тому, що коли намагатися викреслити Боже ім’я зі сторінок історії, то результатом є криві рядки, на яких навіть найблагородніші та найпрекрасніші слова втрачають своє справжнє враження». Вистачить поглянути на такі слова, як «свобода», «спільне добро», «справедливість»: позбавлені вкорінення в Бозі та Його любові, вони стають предметом свавілля людських інтересів.

 

«Дорогі друзі, – сказав на завершення Бенедикт XVI, – від щирого серця ще раз дякую вам за цей ваш жест. Ваша ялинка – це ялинка Року віри: нехай же Господь віддячить вам, зміцнюючи віру у вас та у ваших громадах!»

 

Джерело: Радіо Ватикан