//

"Розбудова Митрополії – спільна справа вірних і духовенства", - Архиєпископ і Митрополит Преосв. Володимир Війтишин

Інтерв’ю з Преосв. Архієпископом і митрополитом Володимиром війтишиним за підсумками першої річниці з часу заснування Івано-Франківської  Митрополії УГКЦ

 

- Преосвященніший Владико, 13 грудня минає перша річниця з часу проголошення Івано-Франківської Греко-Католицької Митрополії. Які, на Вашу думку, якісні позитивні зміни відбулися у цій новоствореній великій церковній структурі, яку Ви очолюєте?

- З проголошенням Івано-Франківської та інших Митрополій УГКЦ змінилася ціла структура Церкви в Україні. Формуються нові інституції, система церковного судочинства – митрополичий суд, митрополичий Синод. Завдяки заснуванню Митрополії її канонічна територія частково розширилася до меж колишньої Станиславівської Єпархії, об’єднуючи Івано-Франківську Архієпархію та Коломийсько-Чернівецьку Єпархію, в яку входить і Буковина. Священнослужителі, які служать на теренах Митрополії, відчувають більшу увагу до своєї душпастирської праці, більшу архіпастирську опіку, консолідуються завдяки новій церковній структурі.

 

Що ж стосується загальноцерковного виміру, то наша Церква, маючи чотири нові митрополії в Україні – в Києві, Львові, Івано-Франківську і Тернополі, щораз більше утверджує свою помісність, наближаючись до її завершення у формі патріяршого устрою.

 

- Зримим показником розбудови Митрополії є також успішне втілення кількох проектів, які удосконалюють церковну інфраструктуру...

 

- Безперечно, це є значним нашим досягненням. За доволі стислий термін нам з Божою допомогою вдалося вирішити низку проблем, пов’язаних з нестачею приміщень для митрополичих структур в Івано-Франківську. Насамперед – введено в дію новий навчальний корпус Митрополичої Семінарії і Теологічної Академії, обладнаний за новітніми технологіями та світовими стандартами університетської освіти, заселено 50-квартирний житловий будинок, збудований для священиків – викладачів Семінарії та Академії по вул. Гарбарській, продовжується ремонт та реконструкція приміщень для Католицької школи св. Василія Великого по вул. Шевченка (колишня духовна семінарія), на завершенні – облаштування частини будинку по вул. Василіянок, 64, де невдовзі розмістяться усі митрополичі структури. Кілька років тому ввели у дію будинок для архієпархіяльного „Карітасу” в Крихівцях та новий адміністративний дім по вул. Чорновола, 7.

 

При спорудженні цих об’єктів головний акцент робимо на тому, щоб вони були виконані якісно, недорого, а найголовніше – аби були функціональні, пристосовані для їх зручного використання, щоби були якнайкраще застосовані для потреб Церкви.

 

- Гості Івано-Франківська, які не були в нашому місті кілька років, відразу зауважують численні новобудови храмів, які зводяться чи не в усіх мікрорайонах. Очевидно це також якісний показник розбудови Митрополії?

 

- Нестача храмів – справді одна з найпекучіших проблем сучасних українських міст. Івано-Франківськ – не виняток. Тому всіляко підтримуємо, заохочуємо заснування нових парафій, просимо владу про виділення земельних ділянок під будівництво храмів. І знаходимо сприяння та розуміння. На даний час в місті існує 37 парафіяльних спільнот і молитовних осередків, більшість з яких – при новобудовах храмів. Наші міста зростають чисельно, а відповідно повинна збільшуватись душпастирська опіка над вірними. Тому будова нових церков - це одна зі складових завдань при втіленні Пастирського Листа Блаженнішого Святослава „Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом”. Івано-Франківськ – християнське місто, а тому його мешканці повинні мати можливість молитися і вести активне парафіяльне життя недалеко від своїх місць проживання.

 

Я радий, що в нашому місті будується стільки нових храмів, але, на мою думку, їх ще дуже не вистачає. Тішить те, що люди йдуть на молитву, і таких людей стає щораз більше, хоч в багатьох церквах у недільні і святкові  дні служиться по 4-5 Літургій. Це вселяє великий оптимізм у майбутнє нашої Церкви.

 

- Преосвященніший Владико, наближаються новорічно-різдвяні свята, а тому нашим читачам буде приємно почути Ваші побажання з висоти першого року існування Івано-Франківської Митрополії.

 

- Звичайно, святкуючи першу річницю Митрополії, ми усвідомлюємо, що є ще дуже молоденькі, багато пізнаємо, багато вчимося, а найголовніше – ще маємо всі спільно (і духовенство, і вірні) її збудувати. Віримо, що Бог благословить ту нашу соборну працю. Господь хотів, щоб ця Митрополія була, з Його ласки вона постала, а тому будьмо певні, що з Божою допомогою ми її утвердимо і піднесемо на такий належний рівень, щоб вона якнайкраще служила для поширення Євангелія і сповнення духовних потреб наших вірних.

 

Будуючи майбутнє, ми також завжди пам’ятаємо про жертву наших Мучеників, які страждали і віддали життя за Церкву, а тому їх подвиг є для нас великим заохоченням для праці. Є ще між нами багато людей, які пережили лихоліття катакомбної УГКЦ, боролись за волю народу, карались в ув’язненні, а тому для них має бути від нас найпильніша увага і турбота, шана і повага. Вони своїм життям вчать нас, як потрібно любити Бога, Церкву і Україну.

 

У єдності, спільними силами ми скріпимо і збільшимо Святу Церкву, збудуємо Богом благословенну, вільну й демократичну незалежну Україну. У цьому я цілком переконаний, і тому будемо молити Бога про благословення, щоб ми провадили життя - і суспільне, і родинне, і приватне – згідно з Господніми законами і заповідями.

 

Тому закликаю всіх священиків, монахів і монахинь, усіх вірних Івано-Франківської Митрополії до співпраці!

 

Користаючи з нагоди, вітаю усіх зі святами, які наближаються, бажаю щедрих дарів св. Миколая, благодатного Різдва і радісного Нового Року.

 

Нехай усіх вас Бог благословить!

Записав розмову о. ІгорПелехатий