//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (03.12. – 09.12.)

До вашої уваги головні події з життя УГКЦ, які відбулися протягом тижня, що минув:

 

Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський, 4 грудня з пастирським візитом відвідав парафію Введення в храм Пресвятої Богородиці (м. Львів, вул. Чукаріна) з нагоди престольного празнику храму. Візит відбувся на запрошення парафіян і пароха храму о. Любомира Ортинського. Під час Архиєрейських відвідин владика очолив Божественну Літургію, виголосив проповідь та звершив чин поставлення у пресвітери диякона Івана Верчина.

 

Спільнота Львівської Духовної Семінарії Святого Духа, на чолі зі своїм Митрополитом Високопреосвященним Владикою Ігорем, молитовно відсвяткувала празник Введення в храм Пресвятої Богородиці

 У Літургійній гомілії владика наголосив на цінності постаті Богородиці в очах Божих: "Діва Марія була миліша і приємніша Господу за всі всепалення разом взяті", а також закликав семінаристів наслідувати її "простим і смиренним сповненням своїх щоденних обов`язків".

Слово Митрополита Львівськогона свято Введення у храм Пресвятої Богородиці

 

У відомому бенедиктинському монастирі в містечку Шевтонь (Бельгія) 5 грудня закінчилося засідання Постійного Синоду Єпископів УГКЦ.  Постійний Синод розпочав свою роботу в Парижі, де в неділю, 2 грудня, відбулася інтронізація Владики Бориса Ґудзяка на Апостольського екзарха для українців у Франції, Швейцарії та країнах Бенілюксу. Перед цією подією Блаженніший Святослав та присутні на урочистостях єпископи мали зустрічі з духовенством та мирянами екзархату.

У четвер, 6 грудня, в день Святого Миколая (за григоріанським календарем), Глава УГКЦ Блаженніший Святослав очолив Божественну Літургію, в якій взяли участь усі отці й брати спільноти в Шевтоні. З Блаженнішим Святославом співслужили Владика Ярослав (Приріз), Єпарх Самбірсько-Дрогобицький, та Владика Борис (Ґудзяк), Апостольський екзарх для українців в Франції, Швейцарії і країнах Бенілюксу.

 

Також 6 грудня 2012 року в гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла м. Львова зібралися військові капелани, особовий склад та курсанти Львівської академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного і Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою ім. Героїв Крут.

Божественну Літургію очолив митрополит Львівський Ігор Возьняк разом із єпископом Михаїлом Колтуном, керівником Департаменту Патріаршої курії у справах душпастирства силових структур України. 

Слово Митрополита Львівськогоз нагоди Дня збройних сил України

Привітання Владики Михаїла Колтуна до Дня Збройних Сил України

 

8 грудня, у день пам‘яті четвертого Папи Римського Климента, Екзарх Одесько-Кримський Владика Василь Івасюк під час проповіді проголосив храм Пресвятої Трійці, що неподалік Ялти, офіційним місцем паломництва до мощів Папи Климента. 

Участь у прощі взяло більше ніж 300 вірних та 27 священиків і представників монашества Львівської  митрополії, Одесько-Кримського та Донецького екзархатів, Білорусі та Польщі, своїм співом свято прикрасили семінаристи з трьох семінарій Греко-Католицької Церкви.

 

А у цей деньу древньому містечку Бучачі відзначили 300-літній ювілей з нагоди заснування Бучацького монастиря Чесного Хреста Господнього. Урочисте святкування розпочалось Архієрейською Святою Літургію, яку очолив Митрополит Тернопільсько-Зборівський Владика Василій Семенюку співслужінні з єпархом Бучацьким Владикою Кир Дмитром Григораком, ЧСВВ.

 

8-9 грудня в Римі при cоборі Святої Софії (Via di Boccea, 478) та при українській парафії свв. Сергія і Вакха (Piazza della Madonna dei Monti, 3) відбулися презентації двох альбомів, які розповідають про одну зі сторінок діяльності Патріярха Йосифа Сліпого. Автор книг – мистецтвознавець і дослідник Олег Сидор – протягом двадцяти років працював над цим дослідженням. Видані Товариством «Свята Софія» книжки, «Собор Святої Софії у Римі» та «Патріарх Йосиф Сліпий і Мистецво», вперше зафіксували на своїх сторінках всю мистецьку збірку Патріярха Йосифа.

 

Слово Митрополита Львівського на 27-му неділю по зісланні Святого Духа

 

Анонси:

В Україні стартує "Різдвяна Свічка"

 

15 грудня у Львівській духовній семінарії Святого Духа (вул. Хуторівка, 35) відбудуться передріздвяні реколекції для дружин священиків і наречених семінаристів 5−6 курсів духовних семінарій УГКЦ.

 

14-17 грудня, і в Київській архиєпархії УГКЦ офіційно завершать 2012 рік як Рік пам’яті Патріарха Йосифа. Заходи розпочнуться відкриттям виставки «Світла постать – у темряві сяє», присвяченої життю та діяльності Йосифа Сліпого, що відбудеться у Будинку вчителя у Києві.