//

Презентація альбомів: «Собор Святої Софії у Римі» та «Патріярх Йосиф Сліпий і Мистецтво»

8-9 грудня в Римі при cоборі Святої Софії (Via di Boccea, 478) та при українській парафії свв. Сергія і Вакха (Piazza della Madonna dei Monti, 3) відбулися презентації двох альбомів, які розповідають про одну зі сторінок діяльності Патріярха Йосифа Сліпого. Автор книг – мистецтвознавець і дослідник Олег Сидор – протягом двадцяти років працював над цим дослідженням. Видані Товариством «Свята Софія» книжки, «Собор Святої Софії у Римі» та «Патріарх Йосиф Сліпий і Мистецво», вперше зафіксували на своїх сторінках всю мистецьку збірку Патріярха Йосифа.

 

Перша книга «Собор Святої Софії у Римі» містить кольорові репродукції всіх мозаїк собору, розповідає про історію будівництва та оздоблення храму, а друга – «Патріярх Йосиф Сліпий і Мистецтво» представляє нам особу Патріярха Йосифа Сліпого як великого поціновувача, колекціонера і мецената українського мистецтва.

 

Отець д-р Іван Дацько, Голова Релігійного Товариства «Свята Софія», автор вступного слова до першої і другої книги, подякував дослідникові, редакторам, книжковій друкарні «Майстер Книг» (видавництво «Oranta Art Book») за високоякісну працю та поділився із присутніми спогадами про Патріярха Йосифа, а зокрема про присутність української мистецької еліти в Римі.

 

Отець д-р Іван Музичка, довголітній ректор собору Святої Софії в Римі, член Товариства, щиро тішився «вісткою про народження дитини» – виходом у світ цих досліджень і висловив сподівання, що третім томом стане книга про церкву свв. мучч. Сергія і Вакха та Жировицької Ікони Божої Матері, найстаршої української святині поза межами України.

 

З боку видавців на презентації виступили: дослідник Олег Сидор, макетувальник Федір Лукавий та друкар Павло Сачек. Кожен з них коротко розповів про цікаві, важкі, а часом і курйозні моменти своєї праці над цими альбомами.

 

Зокрема, Павло Сачек, директор друкарні, яка спеціалізується з видань альбомів та книг великоформатного друку, відзначив особливість цього видання, та виступив з ініціативою передавати до бібліотеки ТСС в Римі по два примірники видань свого видавництва. Дуже оригінальним став подарунок, який вручив п. Сачек Релігійному Товариству «Свята Софія» в Римі та його Голові, а саме: два ексклюзивних примірники цих альбомів, зведених в одну книгу й оформлених в шкіряні оклади. Ззовні ці два примірники прикрашені зображеннями Ангела та Софії Премудрості Божої (з мозаїк собору), витканих на тканині.

 

Парох, о. Іван Кулик, дякуючи Товариству за видання, а п. Сидорові, п. Лукавому та п. Сачекові за сумлінну працю, підтримав слова о. д-ра Івана Музички, що випуском у світ вказаних книг Товариство «Свята Софія» належним чином вшанувало пам’ять одного з найбільших Мужів української історії та української Церкви ХХ століття – Патріярха Йосифа Сліпого.

 

Завершуємо представлення цих книг словами о. д-ра Івана Дацька: «Вірю, що ці видання стануть корисними для наших художників. Вірю, що до них звертатимуться й наші душпастирі, які мають священний обов’язок любити і плекати наше сакральне, церковне мистецтво, щоб у всій славі та красі величати Триєдиного Бога, Отця, Сина і Святого Духа».

 

Марія Говгера
РТ «Свята Софія»
Джерело: www.chiesaucraina.it/