//

Тижневий огляд: переслідування християн (03.12.-09.12.)

3 грудня повідомляється, що під час нападу на село на північному сході Нігерії було вбито 10 християн. Як розповідають свідки, нападники використовували вогнепальну зброю та мачете. Імовірно, атака була організована ісламістами. Раніше цього тижня в тому ж районі країни, біля кордону з Камеруном, були вбиті двоє поліцейських.

 

Група з 50 озброєних людей підпалила три церкви. Інцидент стався вранці, в неділю, в північному місті Нігерії Гамбору Нгала. Свідки повідомляють, що чоловіки підпалювали будівлі з криком: "Аллах великий".

 

За даними 4 грудня читаємо, що  папський фонд "Допомога Церкви в потребі" говорить про драматичну ситуацію Церкви в Еритреї. Він нагадує, що місцевий уряд майже кожного дня порушує права людини і обмежує свободу своїх громадян.  Як показує організація з прав людини "Human Rights Watch", Еритрея залишається, як і раніше, "великою в'язницею".

 

5 грудня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що шведська протестантська місіонерка, що працює в Пакистані впродовж 38 років, стала жертвою нападу. 72-літню Баргіту Алмбі обстріляли в Лахорі два чоловіки, коли вона їхала автомобілем. У важкому стані її було доставлено до лікарні. Жінка керувала неурядовою організацією однієї з пакистанських протестантських церков та дитячим будинком, проводила курси для акушерок, а також піклувалася про бідних і неповносправних дітей.

 

Ще одну жертву спричинив закон про богохульство в Пакистані. В місті Нанкана Сахіб поховали 22-річного мусульманина, який помер в ув'язненні. Розумово відсталого Надіма Юсуфа утримували там упродовж двох тижнів. Без будь-яких доказів провини його звинуватили в образі ісламу

 

Іранський пастор, якого засудили до тюремного ув'язнення за сфабрикованим звинуваченням, може не пережити цей термін через серйозні проблеми зі здоров'ям. Пастора Ірані засудили на 5 років тюремного ув'язнення в одній з найжорстокіших іранських в'язниць «Ghezel Hesar» міста Караджі. Його звинувачують у «злочинах проти національної безпеки».

 

Уряд Мальдівських островів затримав на 23 дні бангладешського християнина, перш ніж депортувати його за поширення християнської літератури. Чиновники стверджують, що 100% населення Мальдівів – мусульмани.

 

Згідно з інформацією за 6 грудня читаємо, що у столиці Сенегалу осквернена католицька церква. Вандалізм у храмі Непорочної Діви Марії в районі Ассен засудив президент країни Макі Салл. Цей акт вандалізму став другим за останній час. У жовтні на католицькому цвинтарі св. Лазаря у Дакарі було осквернено кілька могил.

 

7 грудня повідомляється, що екуменічна платформа з 20 правозахисних організацій, яку координує «Christian Solidarity / CSI-Österreich» проводить у Відні  ходу із смолоскипамиз метою звернути увагу на християн, переслідуваних за віру в різних країнах світу.

 

За даними 8 грудня читаємо, що в Еритреї, одній з найбільш репресивних країн у світі, знайшли спосіб, як протидіяти діяльності церкви в країні. Католицькі семінаристи та інші працівники церкви зобов`язані проходити військову службу, яка триває не менше 15-ти років.

 

У Дамаску застрелили водія-християнина, який відвозив в аеропорт духовенство. Дорогою додому водія застрелили вистрілом з вогнепальної зброї. У його тілі знайшли 2 кулі, а його авто – у придорожній канаві. Обставини злочину з’ясовують.