//

У соборі Паризької Богоматері відбулася інтронізація Владики Бориса Ґудзяка

2 грудня у Парижі, в соборі Паризької Богоматері, відбувся Чин інтронізації Владики Бориса Ґудзяка як Апостольського екзарха для українців греко-католиків у Франції, Бельгії, Нідерландах, Люксембурзі та Швейцарії. Божественну Літургію та Чин інтронізації очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук.

 

У церемонії інтронізації взяли участь Архиєпископ Парижа Кардинал Андре Вент-Труа та Архиєпископ Відня Кардинал Крістоф Шенборн. Божественну Літургію з Главою УГКЦ співслужили єпископи та десятки священиків УГКЦ з різних країн світу. Богослужіння супроводжував хор Львівської духовної семінарії Cвятого Духа «Надія Церкви» та Українського католицького університету «Стрітення». Про це повідомляє прес-служба УКУ.

 

Урочистості розпочались пішою ходою від головної церкви греко-католиків у Парижі – катедри Святого Володимира Великого, до собору Нотр-Дам. У Париж на інтронізацію Владики Бориса з’їхалися гості з України та усього світу. Собор Паризької Богоматері, який може умістити три тисячі осіб, був наповнений по вінця.

 

Під час проповіді Блаженніший Святослав наголосив на історичній важливості цього моменту, який переживає Українська Греко-Католицька Церква. Глава УГКЦ зазначив, що перед екзархатом сьогодні стоять великі виклики і завдання.

 

«Ми повинні ділитися скарбом віри нашої Церкви-мучениці із сучасною людиною, яка живе у секуляризованому світі. Ми маємо показати світові молоде обличчя нашої Церкви із більш як тисячолітньою історією. У цьому екзархаті твориться особливий простір спілкування між Богом і людиною, у якому наша Церква покликана служити. Важливо, щоб цей простір перетворився на європейський інтелектуальний осередок нашої Церкви, де ми повинні ділитися вірою та надією з усіма людьми доброї волі», – наголосив Предстоятель УГКЦ.

 

Екзарх Борис (Ґудзяк) подякував Главі Церкви та Синодові Єпископів УГКЦ за довіру, благословення та підтримку. Слова подяки звучали також на адресу дипломатів, підприємців, спільноти Українського католицького університету та Львівської духовної семінарії, усіх паломників, які приїхали до Парижу з нагоди інтронізації.

 

«Ми маємо велику відповідальність ділитися благодатями, якими Бог нас наділив, тому виходьмо із своїх зон комфорту і відкриваймося ближнім», – закликав новопоставлений Апостольський екзарх для українців греко-католиків у Франції, Бельгії, Нідерландах, Люксембурзі та Швейцарії.

 

Як ми повідомляли, у першій половині дня Глава УГКЦ в катедрі Святого Володимира Великого зустрівся з українською громадою Франції. А напередодні зустрівся зі священиками УГКЦ, які душпастирюють у Франції, країнах Бенілюксу та Швейцарії.

 

Фоторепортаж Чину інтронізації

Департамент інформації УГКЦ