//

У Львові роздумували про роль Церкви у подоланні ВІЛ/СНІДу

30 листопада 2012 року у конференц-залі філософсько-богословського факультету УКУ, що у Львові, з ініціативи Комісії УГКЦ душпастирства охорони здоров’я, відбулася конференція «Роль Церкви у подоланні ВІЛ/СНІДу».

 

Конференція розпочалася Молебнем за недужих, який очолив Владика Ігор Возьняк, Архиєпископ і Митрополит Львівський. Як сказав Митрополит, кожного року 1 грудня у світі пригадують людей, які «обійняті нищівною хворобою ВІЛ/СНІДу»: «УГКЦ створила Комісію душпастирства охорони здоров’я, залучаючи до неї відповідних людей, які стараються застерігати вірних і направляти їх дорогою вірного християнського життя». «Відомо, що шляхом поширення цієї недуги є статеве спілкування. Тому Церква закликає не вступати в статеві контакти тим, хто знаходиться поза подружніми зв’язками»,– зауважив Митрополит Львівський. Також владика сказав і про те, що таких хворих можна потішити не тільки словом, а й молитовною духовною підтримкою:«Коли хвора людина переймається причиною свого недугу і не звинувачує у цьому Бога, тоді вона нічого не втрачає, а здобуває», - зазначив Владика Ігор.

 

Варто зазначити, що серед присутніх на конференції був також о. Богдан Білас, секретар архієпископа Львівського і Галицького УПЦ МП, о. Юрій Кінас, Голова Синодального Відділу «Місія Церква та медицина» УПЦ МП та о. Володимир Несторенко, Референт душпастирства лікарів і медсестер Львівської архидієцезії РКЦ.

 

За словами о. Андрія Логіна, Голови Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я, конференція покликана підсумувати досвід, зібраний різними структурами і організаціями, які допомагають ВІЛ-інфікованим та залежним від СНІДУ, а також відкриває можливості для співпраці у боротьбі із цим недугом. Також о. Андрій доповідав про антропологічні та моральні основи церковного ставлення до хворих осіб на ВІЛ/СНІД. «Переконаний, що ВІЛ-інфікована людина має право на шанобливе ставлення. Вона також потребує особливого супроводу в дусі християнської любові; така людина має право на опіку та милосердя», - зазначив о. Андрій. Далі прозвучали доповіді о. д-ра Сергія Олінійчука, п. Дзвенислави Чайківської, о. Василя Пантелюка, о. Олега Жаровського, п. Лесі Остап’юк, п. Галини Мохній, п.Івана Миронка та п. Вікторії Білак-Лук’янчук. Обговорення продовжилося у секційних групах.

 

 

Департамент інформації УГКЦ