//

В Стрийській єпархії нагородили найактивніших мирян

27 листопада 2012 року, в рамках Суспільних Днів та з нагоди 12-ї річниці Стрийської єпархії УГКЦ, відбулося нагородження переможців конкурсу «Мирянин Року».


З благословення Преосвященного Владики Тараса Сеньківа, Апостольського Адміністратора Стрийської єпархії УГКЦ, а також з ініціативи Комісії у справах сім’ї і мирян Стрийської єпархії УГКЦ, святкування 12-ї річниці Стрийської єпархії УГКЦ проходили в контексті відзначення Року Мирянина та проведення Суспільних Днів, що тривають у нашій єпархії протягом цього місяця.

День Єпархії розпочався з Архиєрейської Божественної Літургії у Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрия. Преосвященному Владиці Тарасу співслужило близько сотні священників з усіх деканатів єпархії. В часі проповіді, єпископ проголосив 2013 рік Роком Віри у Стрийській єпархії.

Після закінчення Літургії та многоліття, Архиєрей нагородив подяками активних мирян, що зробили вагомий внесок у різноманітних ділянках мирянського апостоляту. Але найбільша увага всіх присутніх була прикута до особливого відзначення  «Мирянин Року».

Комісією у справах сім’ї і мирян Стрийської єпархії було подано ідею нагородження найактивніших мирян єпархії, у таких номінаціях:

1. «Соціальне служіння» - п. Оксана Ільків, за самовіддану працю з дітьми, які мають особливі потреби та проект «Майстерня для неповносправних осіб»;
2. «Молитовно-місійне служіння» - п. Анна Форостина, за поширення парафіяльних спільнот «Матері в молитві» та місійну діяльність;
3. «Молодіжне служіння» - Зоряна Опалинська, за поширення ідеї життя у дошлюбній чистоті серед молоді та організацію молодіжних таборів;
4. «Громадське служіння» - п. Олег Канівець за харитативну діяльність БФ «Добре серце» та особисте християнське свідчення;
5. «Катехитичне служіння» - п. Марія Гавінська за великий особистий внесок у розвиток Центрів Передподружнього приготування у Стрийській єпархії.

Усі переможці цих номінацій були нагороджені відповідною грамотою за підписом єпископа, пам’ятною срібною медаллю та іконою блаженного Володимира Прийми, який є духовнм покровителем мирян.

Носити звання «Мирянина Року» і отримати грошову премію було удостоєно ту особу, яка зуміла поєднати у собі всі номінації і яка є прикладом цілковитої самопожертви у ділянці мирянського служіння у Церковній спільноті. Отже, Мирянином Року у Стрийській єпархії було визнано п. Андрія Борсукевича, провідника Спільнот Найсвятішого Серця Христового та спільнот Живої Вервиці, викладача Стрийського Центру Передподружнього приготування, дяка храму Всіх Святих Українського Народу м. Стрия, а також працівника Єпархіального Управління Стрийської єпархії УГКЦ.

Перед початком святкового обіду у ППУ-34 м. Стрия, відбулася «Ярмарка Спільнот». Задля оживлення парафіяльного життя Стрийської єпархії, Комісія у справах сім’ї і мирян  організувала презентацію мирянських рухів, молодіжних та парафіяльних спільнот у форматі своєрідної ярмарки, де кожен із її відвідувачів, а це в більшості були священики, мали можливість ознайомитися з діяльністю, яку провадять миряни у Церкві. В часі ярмарки було представлено діяльність таких спільнот та рухів: «Матері в молитві», «Віра і Світло», «Українська Молодь Христові», « Справжня любов чекає», «Спілка Української Молоді», «Марійська Дружина», «Чоловіки в молитві», парафіяльна спільнота «Адонай», «Сім’я Найсвятішого Серця Христового», «Жива Вервиця». Представники цих та інших мирянських організацій та спільнот презентували для Преосвященного Владики та іншим гостям свої друковані матеріали, відео- та фото-презентації, власну символіку та інше. А під час святкового обіду, їм була надана можливість розказати про свої історії, види діяльності та поділитися своїми планами.

Архиєрей від імені всього духовенства склав велику подяку та побажання нашим мирянам за ту працю, яку вони роблять для розбудови християнського життя єпархії.


Саме цими святкуваннями завершується Рік Мирянина, у Стрийській єпархії. Проте великі сподівання на мирян покладені і цього року, який є Роком Віри. Тому Комісія у справах сім’ї і мирян Стрийської єпархії докладатиме всіх зусиль для оживлення мирянського апостоляту, який є основою для втілення стратегії нашої Церкви «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом».

 

о. Олег Кобель,
голова Комісії у справах сім’ї і мирян Стрийської єпархії
для Прес-служби Стрийської єпархії