//

Архиєпископ Мюллер про внесок молодого о. Йозефа Ратцінгера в роботу останнього Собору

Архиєпископ Мюллер, префект Конгрегації віровчення, поділився цікавими подробицями про внесок ще молодого о. Йозефа Ратцінгера в роботу II Ватиканського Собору.

 

Майбутній Папа брав у ньому участь спочатку як радник Архиєпископа Кельну кардинала Йозефа Фрінгса, а потім, як самостійний експерт в декількох комісіях. На сторінках сьогоднішнього "L'Osservatore Romano" Архиєпископ Мюллер розповів про початок співпраці між 35-річним професором Боннського університету о. Ратцінгером і Архиєпископом Кельну. Вона розпочалася незадовго до відкриття Собору, 1961 року. Кардинал Фрінгс готувався до богословської конференції в Женеві та попросив Ратцінгера підготувати йому текст доповіді. Текст молодого богослова кардинал залишив майже без змін, за винятком фінальної частини. Після конференції його зміст став відомий Іванові XXIII, який похвалив кардинала Фрінгса. Останній чесно зізнався, що текст підготував не він сам, а молодий богослов з Бонна. На це Понтифік зазначив, що дуже важливо мати поруч хороших радників. З того часу кардинал Фрінгс став особливо докладно вивчати богословські тексти Йозефа Ратцінгера і призначив його своїм особистим радником, а потім вирушив з ним на II Ватиканський Собор.


Під час Собору Ратцінгер підготував велику кількість текстів, які озвучив кардинал Фрінг та він сам, а також був автором численних пропозицій щодо змін у соборних документах. Архиєпископ Мюллер наголосив, що в основі всіх 19 соборних виступів кардинала Фрінгса є тексти Ратцінгера. До того ж нинішній префект Конгрегації віровчення зазначив, що Йозеф Ратцінгер, як незалежний експерт, зробив великий внесок у розробку соборних документів про Церкву, про Одкровення, а також декрету про місіонерську діяльність.


Напрацювання майбутнього Папи опублікували в 7-му томі повного зібрання творів Йозефа Ратцінгера – Папи Бенедикта XVI, презентація якого відбулася 28 листопада 2013 року в Римі. На думку Архиєпископа Мюллера, це видання є цінним інструментом для розуміння та інтерпретації II Ватиканського Собору.


За матеріалами:  radiovaticana.org