//

Презентовано каталог експонатів Ватиканського етнографічного музею

На сьогоднішній день у Ватиканському етнографічному музеї зберігається понад 80 тис. експонатів з різних країн світу - це майже половина з усієї колекції Ватиканських музеїв. Від малюнків на каменях авторства австралійських аборигенів до творів мистецтва з Китаю і Японії, від дерев'яних палінезійських фігурок до кам'яних індіанських скульптур доколумбової епохи, від пофарбованого пір'я з Папуа-Нової Гвінеї до прекрасної кераміки з Близького Сходу - всі ці експонати представлені у відповідному каталозі, презентація якого відбулася у Ватикані 22 листопада.

 

"Немає жодного континенту, немає жодної історичної епохи, яка б не була гідно представлена в Етнографічному музеї", - зазначив учасник презентації кардинал Джованні Лайоло, колишній глава Губернаторства Держави Ватикан.

 

Відповідно до сьогоднішнього випуску "L'Osservatore Romano", кожен з цих експонатів є послом культури, який представляє і дає голос народам, сприяючи через мистецтво зустрічі між людьми і релігіями.

 

Каталог, що підготовлений у Ватикані, складається з двох основних частин. Перша присвячена "племінному мистецтву": тут поміщені фотографії та опис експонатів з Австралії, Океанії, Африки та обох Америк. Крім того, спеціальний розділ присвячений доколумбовому мистецтву, доісторичним знахідкам і експонатам, що стосуються племен Азії.

 

Друга частина каталогу присвячена східному мистецтву: переважно китайському, японському, індійському, а також мусульманському.

 

За словами директора Ватиканських музеїв Антоніо Паолуччі, каталог дозволяє показати всім, що "Папські музеї не обмежуються Сікстинською капелою і Лаокооном, але охоплюють культури всього світу та всіх історичних епох".

 

За матеріалами be.radiovaticana.va