//

Святкування 400-ліття Марчанської Унії хорватських греко-католиків

Учора, 22 листопада, Літургією римського обряду в Загребській Архикатедрі розпочалися святкування 400-ліття заснування Марчанської єпархії для хорватів греко-католиків, чиєю спадкоємицею є Крижевацька єпархія в Хорватії.

 

Літургію відслужив Високопреосвященний Архиєпископ і митрополит Загребський кардинал Йосип Бозаніч у співслужінні  Апостольського нунція в республіці Хорватія Високопреосвященного Архиєпископа Алессандра Д’Ерріко, помічних єпископів Загребських Преосвященних Владик Івана Шашка, Мії Ґорського, Валентина Позаіча, Преосвященного єпископа Криживацького Ніколи Кекіча, чисельних греко-католицьких Владик, серед яких Блаженніший Святослав Шевчук, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, Глава УГКЦ та Верховний Архиєпископ і митрополит Пряшівський Блаженніший Ян Баб’як.

 

«Напевно, що ще ніколи ця катедра не бачила так чисельно зібраних греко-католицьких єпископів. Сьогодні ми можемо бачити багатство Католицької Церкви та в цей же ж час відчувати в Христі Ісусі повну єдність. В особливіший спосіб пов’язує нас з братами греко-католиками, тут присутніми, і спільне минуле, особливо переслідування у часах комунізму, коли ми усі разом співтерпіли за Христа», - зазначив у своїй проповіді Загребський кардинал.

 

У своїй проповіді Владика Крижевацький виразив радість з нагоди спільного святкування 400-ліття Марчанської Унії. «Цією Святою Літургією в римському обряді сьогодні бажаємо засвідчити нашу католицьку спільність, єдність Церкви Христової у різноманітті обрядів», - відзначив Преосвященний Нікола Кекіч.

За матеріалами ika.hr