//

Бенедикт XVI: Художник – свідок краси віри

"Художник – це привілейований свідок краси віри", – написав Бенедикт XVI у посланні до учасників щорічного засідання Папських академій, яке відбулося 21 листопада в Римі. Зустріч була присвячена зв'язку між красою, мистецтвом і вірою.

 

"Краса віри не може бути перешкодою для створення художньої краси, тому що, в певному сенсі, є її життєвою тканиною і останнім горизонтом", – зазначив Папа. За його словами, "справжній художник – це захисник краси світу, і завдяки своїй особливій естетичній чуйності та інтуїції може глибше, ніж інші, зрозуміти і прийняти красу віри, а потім висловити її та передати за допомогою своєї мови". "Художник, через свій унікальний і оригінальний внесок, може брати участь у покликанні та місії Церкви, особливо, коли через різні форми мистецтва хоче реалізувати твори безпосередньо пов'язані з досвідом віри і культу або літургійною діяльністю Церкви", – зазначив Святіший Отець.


Бенедикт XVI нагадав слова о. Джованні Баттіста Монтіні, майбутнього папи Павла VI, який вважав, що "перед сакральним мистецтвом стоїть проблема вираження невимовного". На його думку, художникові потрібен містичний досвід, щоб передати "кілька променів небаченого Світла". Павло VI казав, що сакральне мистецтво народжується "в художника смиренного і віруючого, який молиться, шукає, перебуває в мовчанні та доброті й чекає власної П'ятидесятниці".


Бенедикт XVI закликав усіх християнських художників керуватися цими словами Павла VI і зробити зі свого художнього досвіду духовний шлях, "на якому всі виміри людського існування будуть задіяні у свідченні краси віри в Ісуса Христа, вияві хвали Бога, Який освітлює історію людства".


За матеріалами:  radiovaticana.org