//

«Наново відкрити радість віри». Пастирський Лист в’єтнамських єпископів з нагоди Року Вір

У Рік Віри, який нещодавно розпочався, в'єтнамські єпископи звернутися до вірних, заохочуючи їх «.... віддати себе з усією силою новій євангелізації, щоб звістити Євангеліє тим 93% в'єтнамців, які ще не знають Господа. Впроваджуючи духовність Євангелія в усі сфери життя, сприяти побудові здорового суспільства, яке відповідало б цінностям Євангелія й культурній традиції в'єтнамського народу».

 

Заохочення містяться в пастирському листі, який був виданий на недавній осінній сесії Єпископської Конференції, що відбулась в Тханьхоа, індустріальному центрі В'єтнаму.

 

В документі єпископи говорять про проблеми, які сьогодні повстають перед Церквою. Зокрема, у листі йдеться про те, що більша частина католиків у В'єтнамі, регулярно беручи участь у недільних Богослужіннях, робить це за звичкою, без того, щоб бути «особистим переконанням, яке оживляє важливі життєві рішення».

 

Єпископи наголосили на важливості емоційного фактору, як способу дотримання моральних засад та традицій. В листі йдеться також про те, що спосіб матеріалістичного та гедоністичного життя заторкнув також в’єтнамське суспільство і найбільше нищить віру молоді. «Тому, – ноголошено в пастирському листі, – в єдності з Вселенською Церквою Рік Віри є для усіх, а особливо для Божого народу у В'єтнамі, сприятливою нагодою зміцнити віру, щоб змінити своє життя і навернутися до Господа – єдиного Спасителя світу».

 

Проте віра охоплює різні виміри: « вона має бути проголошена з усією переконливістю, повинна також бути звершеною у Літургійних Чинах, зокрема, у Пресвятій Євхаристії, яка є джерелом та вершиною життя християнина. Крім того, має бути також здійсненою в житті наповненому змістом, який ми проповідуємо в його красі і якому ми є свідки». «Це, – йдеться далі в документі – є причиною, чому Бенедикт XVI заохочує вивчати та поглиблювати зміст віри, яка представлена в Катехизмі Католицької Церкви, як також і в документах Синоду, присвячених відкриттю ІІ Ватиканського Собору».

 

Проте Рік Віри, – підкреслюють в'єтнамські єпископи – є також нагодою, щоб по-новому відкрити історію християнства у В'єтнамі, особливо на прикладі мучеників, які закликають нас бути свідками віри в кожній хвилині нашого життя, «особливо чинячи діла милосердя».

 

Єпископи також звернулися до священиків, ченців та черниць, пригадуючи насамперед те, що виховання у вірі є головним обов’язком служіння священиків, а їх головним завданням є свідчити віру, посвячуючи своє життя Богові.

 

Звертаючись до батьків, ієрархи говорять про те, що сім’я завжди була «колискою передавання християнської віри, школою, де навчається катехизму нове покоління».


На закінчення в’єтнамські єпископи закликали вірних звертати свій погляд до Пречистої Діви Марії. «Завдяки Їй, та разом з Нею будемо прямувати цим Роком Віри із почуттям подяки за отримані благодаті, стараючись жити згідно з Євангелієм з радістю та з ентузіазмом, даючи свій внесок у побудову цивілізації любові в нашій країні», – читаємо у пастирському листі.

 

Джерело: Радіо Ватикан