//

Глава нової Папської академії: Неприпустимо, щоб семінарист не знав латини

 Усі духовні особи повинні знати латинську мову, у цьому впевнений ректор новоствореної Папської академії латини Іван Діоніджі.

 

Латиніст розповів, що першим завданням Академії буде повернення латинської мови в релігійні установи, особливо в семінарії. "Неприпустимо, щоб той, хто готується до священства, не знав латини. Цією мовою говорили і писали Отці Церкви, це також мова Літургії", – відзначив учений.

 

Другою метою діяльності Академії Діоніджі вважає популяризацію латинської мови, перш за все на рівні університетів. Треба, щоб були люди, які розуміють латинську традицію і можуть допомогти зрозуміти її іншим, – зазначив професор Діоніджі.


За матеріалами:  radiovaticana.org

 

 

Додаток:

10 листопада 2012 року Папа Бенедикт XVI оприлюднив послання Motu proprio (за власною ініціативою) «Latina Lingua» про просування і вивчення латинської мови в Церкві.


У документі Папа нагадує, що латина завжди займала чільне місце в Католицькій Церкві і високо цінувалася Римськими Папами, які просували її вивчення і поширення. Латинська стала мовою Церкви, здатною звіщати Євангеліє на універсальному рівні, як це вже стверджувалося в Апостольській конституції "Veterum sapientia" блаженного Папи Івана XXIII.


Для досягнення цієї мети Папа засновує Папську Латинську академію (Pontificia Academia Latinitatis), що підпорядковується Папській раді з культури. Одночасно фонд «Latinitas», започаткований Папою Павлом VI шляхом хірографа «Romani sermonis» від 30 червня 1976 року, припиняє своє існування.