//

У Південній Африці триває конфлікт довкола християнських свят

"Комісія захисту прав культурних і релігійних спільнот (CRL) запропонувала, щоб зі списку офіційних свят вилучити Страсну П'ятницю і Різдво (25 грудня).


За даними цієї організації, в такій багатокультурній країні як Південна Африка  Страсну П'ятницю і Різдво впродовж тривалого часу не відзначають усі релігійні групи і тому вони є "дискримінаційними".


Проти цього плану перед Верховним судом у Йоганнесбурзі разом з головою Християнсько-демократичної партії Південної Африки (ACDP) Кеннетом Meшо мітингували понад сто осіб.


"Public Holidays Act", або закон про святкові дні, регулює всі офіційні святкові дні в Південній Африці. Комісія у справах меншин вважає, що закон є "несправедливим", оскільки містить тільки християнські свята. І ще, на думку комісії, прагне до "єдиної південноафриканської нації, яка береже культуру, релігії і мови своїх дуже різних мешканців". Нещодавно комісія отримала "численні скарги" з приводу несправедливого і одностороннього закону.


Один з членів комісії скаржився, що календар свят у Південній Африці є "занадто західним" і африканці не можуть жити згідно з ним. Він доводив, що тоді, коли християни відпочивають у свої святкові дні, послідовникам інших релігій загрожують економічні втрати. Отже, бажаючи відзначати свої релігійні свята, вони мають брати відпустку. "Нам потрібен свій календар, який мають,наприклад, китайці", – ствердив член комісії у справах меншин.

 

За офіційними статистиками уряду, християни, як і раніше, є більшістю – 79,5 відсотків населення ПАР. Традиційні африканські релігії сповідують 15 відсотків, 1,5 відсотка – іслам, 1,3 відсотка – індуїзм та 0,2 – юдаїзм.


Обговорення теми офіційних святкових днів розпочалося в червні цього року. За словами голови комісії  у справах меншин, більшість скарг стосувалося вилучення свят. Вимагали також додати мусульманські свята до календаря та створити африканський календар з урахуванням усіх традиційних релігій Південної Африки.


Голова комісії у справах меншин Фегане Moреро пояснив, що при визначенні офіційних свят не можна брати до уваги кожної релігії. Голова Християнсько-демократичної партії Кеннет Meшо ствердив свої позиції проти виключення християнських свят відповідно до статистичних даних по релігії, з яких видно, що четверо з п'яти громадян Південної Африки є християнами. Їхні свята, такі як Страсна П'ятниця чи Різдво, нікого не дискримінують.


За матеріалами: wiara.pl