//

Католицьку пацифістку беатифікують?

Єпископи США підтримали старання Архиєпископа Нью-Йорку кардинала Тімоті Долана щодо беатифікації співзасновниці Руху Католицьких Робітників, журналістки і пацифістки Дороті Дей (1897-1980). Під час пленарного засідання єпископи підкреслили, що її «Августинський шлях навернення» може бути особливо важливим для сучасних американців.

 


Дороті Дей народилась 8 листопада 1897 року в Брукліні у протестантській родині. В студентські роки дотримувалась погляду про те, що релігія – «опіум для народу», оскільки згіршувалась лицемірством, літепністю і матеріалізмом багатьох людей, які називали себе християнами. Належала до Соціалістичної партії, в ті ж роки почала займатись журналістикою. Дороті крутилась в колах американської богеми, радикалів і анархістів. Завагітніла від стосунків з Лайонелом Мойзе, за порадою якого зробила аборт. Потім вийшла заміж за заможного видавця, однак подружжя швидко закінчилось розлученням. Мала позашлюбну доньку Тамар від Форстера Беттінхема. Цей партнер не міг прийняти того, що для Дороті несподівано важливою стала віра. У 1927 році вона була охрещена, але ніхто з її родини не приймав її вибору.

 


Дороті глибоко пережила своє навернення. До кінця життя щоденно брала участь в Літургії, по суботах приймала участь в адораціях, кожну вільну хвилину присвячувала читанню Святого Письма, молилась вервицю.
У період Великої Кризи тридцятих років зустрілась з Пітером Мауріном, французьким візіонером і філософом, визнавця «персоналістичної революції». Була рішучою противницею війни і несправедливості. З 1917 по 1973 рік була неодноразово під арештом за пацифістичну діяльність. Під час Ватиканського Собору з групою жінок голодувала в наміренні осудження Собором будь-якої війни.

 


Завдяки натхненню Мауріна Дороті Дей разом з ним заснувала часопис «Catholic Worker», з якого виріс Рух Католицьких Робітників а також так звані «гостинні доми» для найбідніших. Першим таким домом стало помешкання Дороті, а за короткий час по всій Америці існувало понад тридцять таких осередків. Крім того, її ідеєю було створення самодостатніх ферм по селах.

 


Дороті була вірна Богові, Церкві і своєму сумлінню. Її увагу привертали питання моральності, духовності, суспільної політики. Опиралась на Євангелії та соціальній науці Церкви з енциклік Лева ХІІІ і Пія ХІ, філософії Муньєра і Марітена, містичній духовності Терези з Лізьє. Була жінкою сильного характеру, винятково вражаючою особистістю, рішуче діяла. З плином часу її улюбленими чеснотами стали вірність і постійність.

 


Померла   Дороті Дей 29 листопада 1980 року у одному з домів Католицьких Робітників, який створила у Нью Йорку. Беатифікаційний процес  триває.

 

За матеріалами: wiara.pl