//

Енцикліка "Pacem in terris" в центрі уваги дослідників

"Мир і війна. 50-річчя енцикліки "Pacem in terris" - так звучить тема зустрічі, яка 16 листопада пройде в італійському місті Ареццо. Одним з організаторів форуму є проф. Луїджі Бананате, викладач Туринського університету.

 

У інтерв'ю газеті "La Stampa" він підкреслив, що коли Іван XXIII писав "Pacem in terris", події в світі мали зовсім інший характер. "У той час ядерна війна і загроза знищення нашої планети стали основними факторами міжнародного життя" - нагадав професор. За його словами, сьогодні цю загрозу змінив новий тип небезпеки. "В даний час політичне насильство проявляється не через великі війни, а через малі та місцеві конфлікти", - зауважив Бананате.

 

За словами дослідника спадщини Івана XXIII економіка, демократія і мир на землі сьогодні взаємозалежні і нерозривно пов'язані між собою. Якщо одна переважає труднощі, це призводить до кризи всієї системи - вважає він. Цінність демократії полягає в її відмові від насильства, що тісно переплетена з посланням енцикліки "Pacem in terris", - зазначив Луїджі Бананате. За його словами саме з цієї причини демократія повинна стати найкращим місцем для зустрічі між віруючими і невіруючими. Цінність енцикліки "Pacem in terris" Івана XXIII в тому, що центральне місце в ній займає зустріч між релігією і політикою, - відзначив експерт напередодні святкування 50-річчя папського документа.

 

За матеріалами: radiovaticana.va