//

Бенедикт XVI: Цивілізованість суспільства визначається його ставленням до людей похилого віку

"Якість суспільства, його цивілізованість, визначається тим, як у ньому ставляться до людей похилого віку і яке місце їм відводиться у спільному житті", – з такими словами Папа звернувся до мешканців Будинку престарілих у Римі.

 

12 листопада Святіший Отець відвідав цей заклад, яким опікується "Спільнота св. Егідя" у межах Європейського року активності старших осіб і солідарності поколінь. Бенедикт XVI наголосив, що особисто знає про труднощі пов'язані зі старшим віком, але закликав присутніх "не дозволити сумові зневолити себе". "Це чудово бути старим! У кожному віці потрібно бути здатним відкрити присутність і благословення Господа і багатство, яке в ньому полягає", – сказав Святіший Отець. Він закликав цінувати дар довгого життя, незважаючи на деякі "хвороби" і обмеження з ним пов'язані. Бенедикт XVI нагадав, що в Біблії старість вважалася благословенням Бога, однак, сьогодні "в суспільствах часто домінує логіка користі та прибутку", і вона не сприймається так. Старших людей вважають непродуктивними і некорисними. Однак, на думку Святішого Отця, так не має бути: старші люди є носіями життєвої мудрості – великого багатства. "Хто залишає місце для старших людей – залишає місце для життя! Хто приймає старших людей – приймає життя!", – сказав Папа.

 


Святіший Отець нагадав, що старші люди є цінністю для суспільства, особливо для молодих поколінь. "Неможливий справжній людський зріст і виховання без постійного контакту зі старшими людьми, оскільки їхнє існування, як відкрита книжка, в якій молоді покоління можуть знайти цінні вказівки для життєвого шляху", – сказав Святіший Отець. До того ж Папа звернув увагу на те, що потреба у допомозі, пов'язана зі старшим віком, також є даром, адже це – привід для контакту, підтримки та любові інших людей.

 


Папа закликав мешканців Будинку престарілих пам'ятати, що вони є багатством для суспільства, навіть у своїх стражданнях і хворобах. "Цей період життя є даром також для того, щоб поглибити взаємини з Богом. Приклад бл. Івана Павла II був і все ще залишається сяючим для всіх", – сказав Папа. Він закликав престарілих багато молитися за Церкву, за нього, за нужденних, бідних і за те, щоб у світі не було насильства. "Молитва престарілих може захищати світ, допомагаючи йому, можливо, більше, ніж зусилля багатьох", – сказав Бенедикт XVI.

 


За матеріалами:  radiovaticana.org