//

Тижневий огляд: переслідування християн (29.10. – 04.11.)

29жовтня повідомляється, що у Єгипті обрали нового Патріарха Олександрійського, тобто главу Коптської Православної Церкви.Виборча процедура, однак, не відбулася у спокійній атмосфері. За повідомленнями ЗМІ, в одному з сіл на південь від Каїра дійшло до сутичок між коптами та мусульманами, які намагалися перешкодити їм на шляху до церкви. П'ятеро християн отримали поранення.

 

Вісім убитих і понад 145 поранених – офіційна кількість жертв нападу на католицьку церкву в Кадуні, Нігерія. Однак деякі джерела говорять про щонайменше 15 жертв, серед яких жінки і підлітки з церковного хору. Поранили також місцевого священика.

 

 Великою надією на майбутнє назвав кардинал Джон Тонг з Гонконгу пропозицію про створення спеціальної комісії високого рівня між Китаєм і Святим Престолом для вирішення актуальних питань, що стосуються китайських католиків.

 

За даними 30 жовтня читаємо, що в індійському штаті Махараштра арештовано 11 християн. Затримання відбулося за скаргою активістів хіндутви, які перед цим напали на християнське зібрання групи «New life Fellowship».

 

В індійському штаті Карнатака, відомому регулярними переслідуваннями християн з боку індуїстських радикалів, побито віруючих «домашньої» церкви. Християни були серйозно поранені, тому вони проходять лікування в госпіталі Чікмагалура.

 

У Сирії тривають убивства християн. Портал Christian Aid Mission опублікував лист, у якому повідомляється про вбивство пастора «домашньої» церкви, його дружини та 3 дітей.

 

Начинений вибухівкою автомобіль вибухнув перед будівлею сирійської православної церкви в невеликому містечку Дейр-ез-Зор на сході Сирії. Жертвами нападу стали 5 осіб, які знаходилися в ресторані поруч з церквою. Теракт також викликав серйозні пошкодження будівлі храму.

 

1 листопада з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що останнього християнського жителя сирійського міста Хомс було вбитопід час евакуації цивільного населення. Район, де жив християнин, охоплений боями між армією і повстанцями.

 

Товариство католицької молоді Чаду звернулось до уряду цієї країни із закликом відкликати своє рішення щодо видалення з країни єпископа Мішеля Руссо. Католицького єрарха змусили покинути цю  африканську країну після того, як в одній із проповідей він відважився піддати керівництво держави критиці за те, що великі доходи з видобутку нафти не скеровуються на покращення життєвих умов громадян.

 

Згідно з інформацією за 2 листопада читаємо, що в індійському штаті Карнатака знову відбувся напад на протестантську спільноту. Під час трьохденного семінару в Давангері, який проводили лідери церкви «Divine Healing Medicine Church», близько 200 націоналістів, озброєних дерев’яними палицями і камінням, увірвалися в приміщення, де проходили заняття.

 

На півночі Нігерії в місті Кадуні терорист-смертник врізався в навантаженому вибухівкою джипі в католицьку церкву. Загинули не менше восьми людей, більше ста були поранені. Ця трагедія була схожа на численні аналогічні теракти, раніше здійснені вкрай кровожерним, войовничим угрупованням «Боко Харам».

 

3 листопада повідомляється про те, що вдругу неділю листопада (11.11.2012), як і щороку, припадає Міжнародний день молитви за переслідувану Церкву. Люди в усьому світі в цей день молитимуться за тих, кого переслідують.

 

Відповідно до інформації за 4 листопада читаємо, що після хвилі жорстоких нападів і арештів за звинуваченнями в богохульстві, християнська меншість в Пакистані, яка піддається гонінням, просить виділити їм окрему провінцію, щоб захистити себе від переслідувань.

 

Одна людина загинула і декілька отримали поранення в результаті вибуху гранати під час богослужінняв одній з протестантських церков Кенії. Напад відбувся на території поліцейських казарм в місті Гарісса на сході країни.