//

Апостольська Столиця - Хорватія: двадцять років насичених стосунків

«Апостольська Столиця - Хорватія: двадцять років насичених стосунків» – конференція на цю тему відбулася у понеділок, 29 жовтня 2012 р., у Ватикані з нагоди двадцятиріччя дипломатичних стосунків між Святим Престолом та Хорватською Республікою.

 

Під час заходу свою доповідь виголосив Архиєпископ Доменік Мамберті, Секретар Державного Секретаріату, відповідальний за стосунки з державами, який пригадав, що ще в далекому 879 році, «в тому ж самому місяці червні, в якому сучасна Хорватія щороку святкує свою незалежність», Папа Іван VIII написав листа князеві Бранімірові, запевняючи свої молитва за процвітання його земель. «Ці міцні зв’язки між Хорватією та Апостольською Столицею, – зазначив архиєпископ Мамберті, – не послаблювалися протягом століть. При різних нагодах протягом історії та за нелегких обставин хорвати виявили вірність Євангелію на Наступникові святого Петра».

 

Доповідач зазначив, що останні двадцять років цієї країни були непростими та визначальними для її майбутнього. Але виклики тривають, і сьогодні хорвати повинні дати відповідь на запитання про цінності, на яких мають намір будувати життя окремих громадян та всього народу. «Хоч Церква та політична спільнота діють на відмінних рівнях та незалежні одна від одної, вони обоє служать тим самим особам, які одночасно є вірними Церкви та громадянами держави. У цьому служінні існує значний простір для співпраці та діалогу, дбаючи про гідність кожної людини. Адже у центрі взаємної співпраці, у дійсності, стоїть наше спільне старання про загальне добро та про поширення духовних і моральних цінностей, які надають хорватському суспільству її міцні підвалини», – зазначив у своїй доповіді з нагоди двадцятиріччя дипломатичних стосунків між Хорватією та Апостольською Столицею архиєпископ Доменік Мамберті, відповідальний за стосунки з державами. А завершуючи свій виступ, він побажав Хорватській Республіці постійного поступу, як з матеріальної, так і, насамперед, з духовної точки зору, і щоб здійснюючи своє прагнення до європейської інтеграції, хорватський народ зміцнював свою самобутність, стаючи закваскою добра й для інших країн континенту.

 

Джерело: Радіо Ватикан