//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (22.10. –28.10.)

Минулий завершальний тиждень Синоду Єпископів з нової євангелізації був не менш насиченим від попередніх. Учасники Синоду говорили про важливість катехизації дорослих, про фінансову систему Церкви та повагу до неї, сформулювали завдання католицьких ЗМІ. Обговорювались на Синоді також проблеми секуляризму, свободи віросповідання та прав людин і дались пропозиції як заохотити охрещених приймати активну участь у літургійному житті. Основними ідеями Загальної Асамблеї з нашими вірними подівся Владика Тарас Сеньків, Апостольський адміністратор Стрийської єпархії. Можемо пишатися тим, що Глава нашої Української Греко-Католицької Церкви Святослав Шевчук  увійшов до складу ХІІІ Звичайної Комісії Генерального Секретаріату Синоду, серед завдань якої є допомагати Римському Архиєреєві у приготуванні папського документу за підсумками Синоду. У п’ятницю Отці Синоду заслухали та затвердили «Послання до Божого люду», один з кінцевих документів Асамблеї. У суботу вранці відбулось голосування за кінцеві пропозиції Синоду. 28 жовтня, в день закриття Синоду Єпископів, Святіший Отець Бенедикт XVI відправив з цієї нагоди Святу Літургію. В проповіді Папа вказав на те, що як колись сліпий Вартимей просив в Ісуса, щоб наново відкрив йому очі (пор. Мр. 10, 46-52), так і тепер «існує чимало людей, які потребують нової євангелізації, тобто, нової зустрічі з Ісусом, Христом, Божим Сином, Який може наново відкрити їхні очі та вказати дорогу».

 

Більше новин про Синод Єпископів шукайте тут.

 

Понеділок. У понеділок, 22 жовтня, в день спомину бл. Івана Павла ІІ, польські єрархи, які брали участь у Синоді, відправили на гробі папи Службу Божу. Євхаристійне богослуження очолив архиєпископ Юзеф Міхалік. Архиєпископ Міхалік пригадав, що Іван Павло ІІ любив повторювати, що «родина є дорогою Церкви», наголошуючи на важливості інституту сім’ї.

 

У Ватикані запроваджують нові принципи прийняття на роботу нових працівників, як духовенства, так і мирян, які будуть більш суворими і підлягатимуть більшому контролю. Наглядати за цим процесом буде спеціальна комісія в Держсекретаріаті Апостольської Столиці, Головою якої призначено американського священика Пітера Браяна Уелса.

 

Ще 18 жовтня в Івано-Франківську було презентовано книгу «Відповідальність за створіння у вченні Папи Бенедикта XVI», в якій зібрано основні екологічно орієнтовані документи Понтифіка.

 

Вівторок. 23 жовтня Святий Престол опублікував повний текст вироку колишньому камердинерові Папського дому Паоло Габріеле. У тексті вироку Ватиканського трибуналу наголошується, що під час судового процесу обвинувачений зізнався у сподіяному та повідомив, що цей вчинок він планував тривалий час. Речник Апостольської Столиці о.Федеріко Ломбарді оголосив, що якщо засуджений за крадіжку таємних документів папський майордом Паоло Габріеле відбуватиме покарання, то сидітиме у ватиканській тюрмі, а не в італійській. Щодо ймовірного помилування камердинера Папою, то таку гіпотезу речник назвав «високо правдоподібною».

 

Цього ж дня Прес Служба Святого Престолу повідомила, що 5 листопада у Ватикані розпочнеться судовий процес над Клаудіо Шарпелеці, програмістом, що працював у Ватикані. Він проходив у справі Паоло Габріеле і звинувачується в покривання злочину. У його робочому столі був виявлений закритий конверт з документами, які стосувалися справи колишнього камердинера.

 

У вівторок під час свого виступу на Синоді єпископів кардинал Держсекретар Тарчізіо Бертоне уточнив, що рішення про дату та склад синодальної делегації, яка поїде до Сирії, буде прийматися після завершення робіт асамблеї, враховуючи погіршення ситуації в країні.

 

Середа. Під час загальної аудієнції в середу, 24 жовтня, Святіший Отець зауважив, що поряд з різними благами, довкола нас зростає відчуття духовної пустелі. Незважаючи на відкриття науки, людина не здається вільнішою, залишаються різні форми зловживань. Зростає кількість осіб, які почуваються дезорієнтованими. Адже поряд з матеріальними речами людина відчуває потребу любові й справжнього сенсу, які нам дарує віра, тобто «довірливе ввірення себе Богові». «Навколо себе щодня зауважуємо, що багато людей залишаються байдужими, або відкидають прийняття звіщення про Божу любов», – вів далі Святіший Отець, пригадуючи християнам про те, що «довіра до діяння Святого Духа» повинна спонукати до того, щоб завжди свідчити та проповідувати Євангеліє.

 

Наприкінці загальної аудієнції, несподівано для всіх, Папа Бенедикт XVI оголосив про те, що 24 листопада 2012 р. у Ватикані відбудеться чергова консисторія, під час якої до кардинальської гідності будуть піднесені 6 єрархів Католицької Церкви.

 

У середу кардинал Держсекретар Тарчізіо Бертоне взяв участь у відкритті філії ватиканської дитячої лікарні «Bambino Gesu». Під час церемонії єрарх повідомив, що нову лікарню назвуть на честь Бенедикта ХVI.

 

Угода про взаємне визнання університетських титулів між Святим Престолом і Литовською Республікою набула чинності 24 жовтня після закінчення необхідних процедур.

 

Четвер. 25 жовтня Держсекретаріат Ватикану видав заяву по справі Паоло Габріеле. Держсекретаріат відзначає, що в світлі скоєного злочину, вирок, винесений Габріеле, можна вважати м'яким і в той же час справедливим.

 

«Мистецтво і Віра. Дорога краси» – це назва документального фільму, попередній перегляд якого відбувся у Ватикані у четвер 25 жовтня в присутності Папи Бенедикта ХVІ та учасників Синоду Єпископів. Фільм присвячений цілому рядові подій – Рокові віри, проголошеному Папою 13 жовтня цього року, 50-річчю відкриття ІІ Ватиканського Собору (1962 р.) та 500-річчю відкриття фресок Мікеланжело на склепінні Сикстинської каплиці у Ватикані, що відбулось 31 жовтня 1512 року.

 

П’ятниця. Святіший Отець прийняв у Ватиканіпрезидента Кіпру. Дімітріс Хрістофаніс потім зустрівся також з кардиналом Тарчізіо Бертоне – держсекретарем, та Архиєпископом Доменіком Мамберті – главою дипломатії.

 

Префект Конгрегації євангелізації народів, кардинал Фернандо Філоні, виступив зі статтею в одному з гонконгських інтернет-видань, в якій стверджує, що настав час для активізації діалогу між Китайською Народною Республікою та Святим Престолом.

 

Субота. У суботу, 27 жовтня, під час ранкового засідання Асамблеї, Папа повідомив про те, що в контексті праць Синоду, за результатами призадуми над питаннями семінарій та катехизації, він постановив здійснити перерозподіл деяких обов’язків в рамках Римської Курії.

 

Неділя. У неділю, перед молитвою «Ангел Господній» Папа Бенедикт ХVI поділився з вірними своїми враженнями від Синоду Єпископів. «Перш за все, Синод - це завжди величезна можливість церковної єдності, і за це я хочу подякувати разом з вами Богу, який в черговий раз дав нам можливість відчути красу буття Церкви», - сказав Папа. Далі він коротко окреслив мету даного Синоду та висловив свої спостереження: «Сьогодні ми можемо сказати, що цей Синод зміцнив прагнення до духовного оновлення Церкви, для того, щоб відновити духовність секуляризованого світу, і це оновлення буде одкровенням Ісуса Христа, в Його істині і Його благодаті», адже лише Ісус Христос є справжньою інновацією, яка відповідає очікуванням людей всіх епох.

 

Після розказування молитви Святіший Отець закликав до солідарності з постраждалими від урагану на Кубі, Гаїті, Ямайці та Багамських островах. Папа запевнив жертв у своїй "близькості і пам'яті", а всіх віруючих закликав до молитви за постраждалих.