//

Тижневий огляд: переслідування християн (22.10. –28.10.)

22 жовтня повідомляється, що у Лаосі трьох протестантських пасторів після звільнення з в'язниці влада зобов'язала пройти ритуали прилучення до місцевих анімістичних вірувань.

 

Поліція Казахстану здійснила рейди у дві протестантські церкви, в ході яких були вилучені книги, класифіковані як «екстремістські» і взяті зразки крові у вірних, щоб перевірити, чи не використовували вони галюциногенні речовини в своїй практиці.

 

Терористичний акт в Бейруті, спрямований проти плодів візиту Бенедикта XVI до Лівану. Так прокоментував трагічну подію, що сталася 19 жовтня в столиці цієї близькосхідної країни,  маронітський Патріарх Антіохії Бешара Рай.

 

За даними 23 жовтня читаємо, що в Еритреї поліція заарештувала 17 християн, серед них 5 заміжніх жінок, які мають дітей. Всі заарештовані були відвезені в невідомому напрямі. За словами очевидців, віруючі були побиті співробітниками сил безпеки.

 

24 жовтня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що невідомі зловмисники, які напали на п'ятидесятницьку церкву в Посо, місті з населенням 40 000 чоловік на острові Сулавесі в Індонезії, спробували спалити церкву. Острів Сулавесі став місцем зіткнень між мусульманами та християнами в період з 1997 до 2001 року. Насильство на острові знову відновилося останніми тижнями.

 

Християнські лідери пакистанського Аріфвала (округ Пакпаттане, провінція Пенджаб) протестують проти відмови поліції зареєструвати справу про вбивство місцевого християнина. Ніамат Масіх помер після тортур у поліції.

 

Згідно з інформацією за 25 жовтня читаємо, що кардинал Френсіс Джордж з Чикаго заявив, що «секуляризація» американської культури є "набагато більшою проблемою", ніж результат президентських виборів. Як сказав єпископ, політичні кампанії 2012 року вивели на поверхню «антирелігійні почуття, багато з яких явно антикатолицькі, і в США протягом декількох років вони лише зросли".

 

26 жовтня повідомляється про те, що вірменська церква в сирійському Алеппо стала мішенню  для т.зв. Вільної сирійської армії. Храм св. Георгія Вірменської Апостольської Церкви, розташований в районі Аль-Міда, був обстріляний бойовиками.

 

В Індонезії в останнє десятиліття відзначається зростання дискримінації та насильства щодо меншин, в т. ч. християнських громад. VOAnews.com повідомляє про майже 80 християнських церков, закритих за час правління нинішнього президента Сусіло Бамбанг Юдхойоно.

 

Відповідно до інформації за 27 жовтня читаємо, що у Дамаску вибухом закінчився похорон православного священика, тіло якого знайшли на околиці сирійської столиці. Серед близько тисячі вірян, які прийшли на похорон, вибухнула бомба. Загинуло щонайменше двоє цивільних осіб і кілька солдатів.

 

28 жовтня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що в католицькій церкві в місті Кадуна, на півночі Нігерії, загинули щонайменше вісім осіб і ще 145 поранені. Нігерійський представник уряду заявив, що напад стався в церкві св. Ріти у місті Кадуна, столиці штату з однойменною назвою.

 

Через напади ісламських бойовиків з північної частини Малі були змушені втекти усі християни, – розповів організації Допомога Церкві в потребі о. Лоран Балас зі Згромадження Місіонерів Африки. Навесні цей регіон захопила група, яка накидає свою радикальну інтерпретацію ісламського закону шаріату.

 

В ніч з 27 на 28 жовтня у Мостарі (Боснія і Герцеговина) невідомі зловмисники чорною фарбою обписали фасад парафіяльного будинку, який належить римо-католицькій парафії св. Івана Хрестителя. Зловмисники чорною фарбою написали зневажливі послання та мусульманський девіз «Аллах – великий».