//

Кардинал із Гонконгу: діалог між Китаєм і Святим Престолом - велика надія на майбутнє

 Великою надією на майбутнє назвав кардинал Джон Тонг з Гонконгу пропозицію про створення спеціальної комісії високого рівня між Китаєм і Святим Престолом для вирішення актуальних питань, що стосуються китайських католиків. Він закликав до молитви, щоб китайська влада сприйняла як "дружній жест" ініціативу префекта Конгрегації євангелізації народів кардинала Фернанда Філоні. На думку кардинала Тонго, діалог просто необхідний, так як без нього неможливо вирішити ті питання, які залишаються на сьогоднішній день відкритими. Як приклад, єрарх навів факт єпископських свячень без згоди Святішого Отця, що суперечить самій природі Церкви і є спробою китайської влади зробити католицьких єпископів членами політичного апарату.

 

Кардинал Тонг помітив ще один сильний пункт пропозиції ватиканського єрарха: ті позитивні ефекти, які свобода віросповідання і приналежність до Католицької Церкви можуть привнести в китайське суспільство, адже завжди існує сильне співзвуччя між буттям добрим католиком і хорошим громадянином. У цьому також може бути зацікавлена держава.

 

Двостороння комісія такого рівня існує наприклад між В'єтнамом і Святим Престолом. Кардинал Тонг висловив сподівання, що створення подібної структури між Китаєм і Святим Престолом може стати важливим інструментом для налагодження контактів.


За матеріалами: http://be.radiovaticana.va