//

Під час ІІ світової союзники умисне знищували церкви і монастирі

В Хорватії інтенсивно досліджується роль Католицької Церкви в часі ІІ світової війни. Одним за одним падають комуністичні міфи про співпрацю Церкви і нацизму та фашизму. Але також розвалюються міфи про гуманність поведінки англо-американських союзників у світовому конфлікті.

 

Нові факти свідчать про те, що хорватський католицький єпископат докладав усіх зусиль, щоб в часі конфлікту зберегти чим більше людських життів. Особливо відзначається у цьому фігура бл. кардинала Алойза Степінца, тодішнього Загребського Архиєпископа.

 

У ході новітніх досліджень, історики довели величезну роль блаженного Кардинала у порятунку євреїв та сербів. Ці дослідження також довели міфічність твердження, що начебто блаженний Степінац виконував роль союзницького шпигуна. Кардинал не довіряв також і союзникам, оскільки в ході бомбардувань території Хорватії, англійська та американська авіація вмисне бомбила церкви і монастирі і цивільні об’єкти, що привело до великої кількості жертв серед населення. Про таку тактику англо-американських військ свідчать і архівні матеріали. Знищення цивільного населення англійці та американці оправдовували деморалізуючим ефектом противника, який цими бомбардуваннями осягався.

 

За матеріалами www.jutarnji.hr