//

Екуменічний документ про хрещення в Іспанії

В день свята Катедри Апостола Петра декларацію про взаємне визнання хрещення підписали Конференція Єпископату Іспанії та Іспанська Реформована Церква. Працю над документом розпочали в середині 80-тих років минулого століття. Остаточний текст був прийнятий на осінній пленарній сесії Єпископату Іспанії в листопаді 2010 року і ратифікований Постійною Радою Іспанського синоду Єпископальної Реформованої Церкви в грудні минулого року.
 

 

Декларація, яку підписано в осідку єпископату Іспанії та в англіканській катедрі Відкупителя в Мадриді, визнає те саме і єдине хрещення, яке було важно уділене і прийняте. Обидві сторони приймають, що «християнське хрещення доконується водою і Святим Духом». Взаємне визнання єдиного хрещення є результатом екуменічного руху.
 

 

Декларація нічого не говорить на тему різниці щодо природи таїнства миропомазання. Ця різниця, однак, не впливає на визнання таїнственності хрещення і важності його уділення.
 

 

Документ називається: «Визнаємо одне хрещення на відпущення гріхів». Він складається з чотирьох частин:
1.Преамбула.
2.Значення хрещення
3.Уділення хрещення
4.Про важність хрещення і декларація.
 

 

В десятьох пунктах вказана біблійна підстава хрещення і його розвиток в християнській традиції, про важну форму уділення хрещення в обидвох церквах. Текст закінчується декларацією про визнання того самого і єдиного хрещення, яке важно уділене і прийняте в обидвох Церквах.
 

 

Підписаний документ має локальний характер і стосується Римо-католицької Церкви в Іспанії та Іспанської Єпископальної Реформованої Церкви, яка належить до Англіканської Спільноти. Декларація висловлює живе прагнення того, щоб всі охрещені в Христі жили як християни спільною гідністю хрещення і визнавали себе членами Церкви, яке є Його Тілом, і також братами в тому ж Господові.

 

За матеріалами: Radio Watykanskie