//

Папа Бенедикт ХVІ: Краса веде серце людини до Бога

«Мистецтво і Віра. Дорога краси» – це назва фільму документального фільму, попередній перегляд якого відбувся у Ватикані у четвер 25 жовтня в присутності Папи Бенедикта ХVІ та учасників Синоду Єпископів, що відбувається у Римі. Фільм присвячений цілому рядові подій – Рокові віри, проголошеному Папою 13 жовтня цього року, 50-річчю відкриття ІІ Ватиканського Собору (1962 р.) та 500-річчю відкриття фресок Мікеланжело на склепінні Сикстинської каплиці у Ватикані, що відбулось 31 жовтня 1512 року.

 

Фільм здійснений завдяки співпраці Видавництва Ватиканських музеїв, Губернаторства Держави-Міста Ватикану, Дирекції Ватиканських Музеїв та польського телевізійного продюсера, посла Суверенного Ордену Мальтійського Ордену, Пшемислава Яна Гойзера. У листопаді фільм буде розповсюджений на ДВД з перекладами на різні мови. У фільмі представлений особливий маршрут віри – 2000 років історії Церкви та мистецтва, проходячи світом краси в християнській перспективі.

 

Кардинал Джузеппе Бертелло, Президент Губернаторства Ватикану привітав Бенедикта ХVІ, наголошуючи, що через дорогу краси, яка стає шляхом євангелізації, можна переступити крізь двері віри.

 

Вселенський Архиєрей, промовляючи після перегляду фільму «Мистецтво і Віра. Дорога краси», окремо підкреслив вклад Ватиканських Музеїв, що представляють собою справжню теологію за допомогою зображень, подаючи постійне сплетіння християнства з культурою, віри з мистецтвом, божественного і людського.

 

Папа сказав, що мистецька спадщина Ватикану становить, певною мірою, «притчу», за посередництвом якої Папа промовляє до чоловіків і жінок з усіх частин світу, що належать до найрізноманітніших культурних та релігійних середовищ, до осіб, які, можливо, ніколи не читатимуть ні однієї промови чи проповіді Папи.

 

«Мистецтво і віра – крокують поруч, супроводжуючи Церкву та Апостольську Столицю вже 200 тисяч років, – мовив на закінчення Бенедикт ХVІ. – Також і сьогодні ми повинні її дедалі більше цінувати, щоб донести людям нашого часу звіщення Євангелія, Бога, що є безмежною Красою та Любов’ю». Бенедикт ХVІ висловив сподівання, що цей документальний фільм викличе в серцях багатьох людей бажання краще пізнати віру, яка вміє надихати численні та прекрасні твори мистецтва.

 

Джерело: Радіо Ватикан