//

Християни Сирії перед загрозою гуманітарної катастрофи

Християни Сирії знаходяться перед загрозою справжньої гуманітарної катастрофи. З кожним днем їх становище стає все більш драматичним. Їх викидають з власних будинків і примушують втікати з міст, в яких вони жили впродовж століть. Це може бути свідченням бажання ісламських повстанців провести етнічну чистку.


Таким драматичним чином ситуацію в Сирії описує Католицьке товариство допомоги для Близького Сходу (CNEWA), що співпрацює з ватиканською Конгрегацією у справах Східних Церков. Від самого початку конфлікту воно надає допомогу християнам в Сирії, на що має призначено 220 мільйонів доларів.


Товариство наводить трагічні факти щодо ситуації сирійських християн. З міста Хомс ісламські повстанці вигнали 90 відсотків усіх християн, насилу виганяючи їх з домівок. З міста Кусаяр під тиском втекло як мінімум 10 тисяч християн. Місто Рабла, в якому проживають переважно мелхіти і мароніти, вже кілька тижнів оточене повстанцями, які не дають можливості доставити в місто хоча б найбільш необхідну допомогу. З міста Дер-Еззор повстанці вигнали близько 5 тисяч християн.


Драматична ситуація панує також в Алеппо і Дамаску. «Рівень ушкоджень і сила насильства показують, що ми стоїмо перед обличчям правдивої гуманітарної катастрофи», – зазначають представники Католицького товариства допомоги для Близького Сходу. Вони водночас закликають посилити зусилля не лише заради повернення миру, але й для того, щоб надати сирійцям необхідну гуманітарну допомогу.


За матеріалами pl.radiovaticana.va