//

Проповідь Папи Бенедикта XVI з нагоди проголошення семи святих

Щасливим є збіг цього урочистого богослуження з нагоди канонізації зі Всесвітнім місійним днем. На це звернув увагу Папа Бенедикт XVI у проповіді, виголошеній під час Служби Божої, яку він очолив у неділю, 21 жовтня 2012 р., на площі Святого Петра, і під час якої проголосив святими сім блаженних католицької Церкви.

 

Коментуючи євангельський уривок, що був прочитаний під час богослуження, Святіший Отець зазначив, що «сьогодні Церква ще раз слухала слова Ісуса, сказані під час подорожі до Єрусалиму, де мало сповнитись Його таїнство страстей, смерті і воскресіння». Ці слова, – зауважив Бенедикт XVI, – «виражають зміст Христової місії на землі». «У цю третю неділю жовтня, в яку відзначається Всесвітній Місійний День, Церква особливо уважно прислухається до них та оживляє усвідомлення того, що вона постійно вся є на служінні людині та Євангелію, подібно як Той, Хто віддав Себе всього», – додав він.

 

Звертаючи увагу на те, що ця канонізація збіглася з відзначенням Всесвітнього Місійного Дня, Папа додав, що й слова Євангелія є провідними для обох подій, оскільки описують «стиль євангелізатора, покликаного свідчити та звіщати євангельське послання, уподібнюючись до Ісуса Христа, наслідуючи Його життя», що є дійсним як для місії серед нехристиян, так і для нової євангелізації. «Син Чоловічий прийшов, щоб служити та віддати своє життя, як викуп за багатьох» (пор. Мк. 10,45), – ці Христові слова, записані євангелистом, становили, – як зазначив Святіший Отець, – життєву програму семи блаженних, яких Церква того дня урочисто зарахувала до лику святих. «З героїчною відвагою вони віддали усе своє життя в повній посвяті Богові й великодушному служінні ближнім, – вів далі Бенедикт XVI. – Вони є синами і доньками Церкви, які обрали шлях служіння, наслідуючи Господа».

 

Далі Святіший Отець коротко розповів про життєвий шлях кожного з новопроголошених святих, зазначаючи, що їхнє послідовне визнання віри сьогодні сіяє для всієї Церкви. «Дорогі брати й сестри, – сказав Папа на завершення, – ці нові святі, різні за походженням, мовами, національністю та соціальним станом, єднаються з усім Божим людом в спасенному таїнстві Христа Відкупителя. Разом з ними також і ми, єднаючись з Отцями Синоду, що прибули з кожної частини світу, взиваємо до Господа словами псалма, сповідуючи, що “Він є нашою допомогою та щитом”, – і просимо Його: “Нехай над нами простягнеться Твоя любов, Господи, би ми надіємось на Тебе”. Нехай же свідчення нових святих, свідчення їхнього життя, великодушно відданого Христовій любові, зможе промовити до всієї Церкви, а їхнє заступництво зміцнить та підтримає її в місії звіщення Євангелія усьому світові», – побажав Бенедикт XVI.

 

Урочисте Євхаристійне богослуження з нагоди канонізації семи блаженних, яке Папа Бенедикт XVI очолив у неділю, 21 жовтня 2012 р, закінчилося проказуванням Богородичної молитви «Ангел Господній» та благословенням.

«Перед тим, як закінчити це богослуження, – сказав Святіший Отець, – звертаємося до Тієї, Яка є Царицею всіх святих, до Пречистої Діви Марії, згадуючи й про Люрд, заторкнутий сильною повінню на річці Ґав, що затопила також печеру об’явлень Пресвятої Богородиці. Сьогодні особливо бажаємо поручити материнській опіці Пречистої Діви місіонерів та місіонерок – священиків, чернецтво та мирян – які в кожній частині світу засівають добрі зерна Євангелія. Молімося також за Синод Єпископів, який протягом цих тижнів призадумується над викликами нової євангелізації для передавання християнської віри», – закликав Бенедикт XVI.

 

Джерело: Радіо Ватикан