//

Нова євангелізація – спосіб бачення Церкви майбутнього. Підсумок доповідей, виголошених під час Синоду Єпископів

Нова євангелізація – це не тимчасова програма, але спосіб дивитися у майбутнє Церкви. Такий висновок Синодальним Отцям представив кардинал Дональд Вільям Вюрл, Архиєпископ Вашингтону, якого Папа Бенедикт XVI призначив Головним доповідачем Синоду Єпископів про нову євангелізацію. У середу, 17 жовтня 2012 р., ввечері, під час 16-го загального засідання, в присутності Святішого Отця він представив Relatio post disceptationem, тобто, «Доповідь після дискусії», яка підсумовує найважливіші теми, що прозвучали в доповідях Синодальних Отців, на основі чого приготовлятимуться кінцеві пропозиції Синоду. Пригадаємо, що Синод Єпископів є дорадчим органом при Римському Архиєреєві. На основі його пропозицій Вселенський Архиєрей пізніше видає документи, які є зобов’язуючими для Церкви. Зазвичай, це – післясинодальні повчання.

 

Як наголосив Головний Доповідач Синоду, нова євангелізація є способом бачення Церкви майбутнього, що вимагає, аби всі докладали старання на шляху оновлення у вірі, бо звіщення Євангелія є першочерговим завданням Церкви. Сьогодні Церква, за його словами, намагається переосмислювати спосіб донесення Божого слова сучасникам у новому, глобалізованому контексті, який сповнений винятковими викликами, і в якому існує велике незнання віри, особливо, в країнах з давньою християнською традицією. На практиці, – підкреслив кардинал Вуерль, – потрібне духовне оновлення, яке Церква повинна звіщати та здійснювати.

 

Що ж робити? Головний Доповідач Синоду пригадує, підсумовуючи, усі найневідкладніші теми, заторкнуті Синодом: міжрелігійний діалог, насильство та зменшення релігійної свободи, екуменічні зобов’язання, розвиток соціальних комунікацій, що вимагає нової мови та мистецтва комунікації в Церкві. Великі виклики перед новою євангелізацією ставить сфера культури, існуючі взаємини між особою, громадою та суспільством. Допомогою в цьому контексті може бути ініціатива «Притвор язичників», як також – діла милосердя та соціальної справедливості Церкви щодо убогих та страждаючих.

 

За словами Вашингтонського Архиєпископа, «практичними засобами» нового звіщення Євангелія є парафії, малі спільноти, школи, університети, паломництва, катехити, щодо яких, можливо, прийшов час на те, щоб вони отримали постійне служіння в Церкві. Але, передовсім, подружжя та сім’я, – зазначає кардинал Вюрл, – є інституцією, яка може передавати віру в найтрудніших ситуаціях, і яка сьогодні потребує підтримки з огляду на тиск з боку секуляризованого суспільства. Важливу роль в житті Церкви та передаванні віри відіграють жінки. Очевидно, значну частину доповіді присвячено священикам та богопосвяченим особам, які є незамінними в новій євангелізації та потребують відповідного формування та приготування.

 

Головний Доповідач також звернув увагу на необхідність інтегрувати мирян в життя та структури місцевих Церков, тому що всі католики покликані прикликати людей до практикування віри, як своїм словом, так і своїми вчинками та життям. У цьому контексті, завдяки принципам гостинності та інтеграції, нагодою для нової євангелізації може стати поширене сьогодні явище міграції.

 

Кардинал Вюрл запропонував Синодальним Отцям 14 запитань, відповіді на які вони шукатимуть, працюючи в малих групах, і які послужать для приготування кінцевих документів. А підсумовуючи доповідь, зазначив, що тепер, коли Церква усвідомлює існуючі труднощі, тривоги, гріхи та людську слабкість, прийшов час звернути погляд в напрямку нової П’ятидесятниці, жити Божим словом та з радістю ним ділитися.

 

Джерело: Радіо Ватикан