//

Бог об’являється в спільноті, яка чинить покаяння. Доповідь Архиєпископа Петра Мальчука, ЧБМ, під час Синоду про нову євангелізацію

У середу, 17 жовтня 2012 р., під час ранкового, 15-го з черги, загального засідання ХІІІ Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів, свою доповідь представив архиєпископ Петро Мальчук, ОБМ, Ординарій Києво-Житомирської дієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні, який поділився своїми думками про те, ким є євангелізатор, і яка його мета.

 

На прикладі святого Івана Христителя Предтечі, який приготовляв народ до зустрічі Месії, доповідач пояснив, що «така зустріч може відбутися лише в умовах істини, яка єдина дає нам зрозуміти, ким людина є без Бога, ким є народ, який залишив Бога та Його заповіді». Іван Христитель називає їх «родом гадючим», а відповідаючи на запитання: «Що робити?» – каже: «Покайтеся і наверніться». «Отож, в спільноті, яка кається та намагається навернутися, об’являється Господь», – зазначає архиєпископ Мальчук, а далі пригадує, як після слів: «Ось Агнець Божий. Спаситель світу, якому я негідний розв’язати сандалі», – учні Предтечі Андрій та Іван пішли за Ісусом, Який запросив їх іти за Ним. Сповнивши свою місію, Іван Христитель з глибоким задоволенням стверджує: «Радість моя повна».

 

«Ось в чому, – зазначає доповідач, – полягає рація існування євангелізатора: приготовляти та супроводжувати того, хто шукає Ісуса, до зустрічі з Ним. Саме це зробив Андрій, відразу привівши до Месії свого брата, кажучи йому, що вони зустріли того, кого чекали протягом століть. Зустріч з живим Богом є зовсім самобутнім, перемінюючи досвідом, який все ставить на місце та повністю перевертає дійсність. Відразу зроджується потреба звіщати цю дійсність, яка сповнена радістю, є визволяючою та спасенною. Євангелист Іван на все життя запам’ятав цю першу зустріч з Учителем».

 

Для призадуми в контексті теми цьогорічної Синодальної Асамблеї, архиєпископ Петро Мальчук запропонував Синодальним Отцям два наступні аспекти: «Свята Тайна Покаяння, адже, очевидно, що там, де занедбується сповідь, там помирає духовне життя, та відповідна організація формування кандидатів до священства: яких слід відокремити від світу, щоб дати їм нагоду перебувати разом, як апостоли у світлиці Тайної Вечері, поки Господь не здійснить у них Свою переміну».

 

Джерело: Радіо Ватикан