//

Катехизація і душпастирство хворих - серед тем Синоду Єпископів

В понеділок на загальному зібранні синодальні отці розглядали питання значення християнської формації, молитви і внутрішнього навернення для нової євангелізації. Єпископ Санктус Ванок з Уганди наголосив на потребі біблійної формації. Інший африканець, єпископ Габріель Манте з Гани, говорив про загрозу з боку сект, войовничого ісламу та антицерковного ставлення міжнародних фінансових організацій чи т.зв. партнерів розвитку.


Секти неодноразово приваблюють молодь обіцянками багатства і успіху, однак треба вміти розрізняти відчутну в молоді спрагу за Словом Божим. На виклики, що стоять перед сімʼєю вказав кенійський Архиєпископ Пітер Кайро. Він говорив про сепарації, розлучення, позашлюбні звʼязки і багатоженство, що зберігаються на Чорному Континенті часами навіть серед християн.


Британський Архиєпископ Бернард Лонглі з Бірмінгему звернув увагу на євангелізаційний аспект екуменічного діалогу. Він зазначив, що бл. Джон Генрі Ньюмен дуже підходить на роль покровителя нової євангелізації. Про значення прикладу життя святих для нової євангелізації говорив також префект Конгрегації канонізації святих. Кардинал Анджело Амато підкреслив, що святі з усіх континентів – мученики, ісповідники, доктори Церкви – є свідками Христа і євангелізаторами.


Про мучеників згадав також префект Конгрегації Східних Церков. Кардинал Леонардо Сандрі говорив про ісповідників віри на християнському Сході, які дають свідчення у складних умовах, часто аж до мучеництва. Їх досвід представив також один із них – халдейський єпископ Шлемон Вардуні з Іраку, котрий розповів про постійну еміграцію християн з цієї країни.


У вівторок також відбулося дві загальні конгрегації. На першій серед інших виступив кардинал Казімєж Нич з Варшави, котрий говорив про роль сімʼї у християнському втаємниченні. "Великим шансом для нової євангелізації є питання сімʼї і роль сімʼї у втаємниченні після хрищення, яке найбільш успішно проводиться батьками, за підтримки рухів, парафій та церковних товариств", – говорив Митрополит Варшави.


Архиєпископ Зигмунт Зімовські, глава Папської Ради душпастирської опіки працівників охорони здоров'я, говорив про лікарню, як місце для євангелізації. В Lineamenta та матеріалах, переданих Синодом, не згадується ця тема, проте навчання Ісуса Христа чітке: ідіть по всьому світу, навчайте, проголошуйте Євангеліє, а також оздоровлюйте хворих. Впродовж віків Церква робила це, і тому я підкреслюю важливість усієї християнської спільноти, яка має бути поруч з хворими, а особливо лікарі та медсестри. В нашій традиції також завжди біля ліжка хворого є присутній священик. І тому я звертають до єпископів із закликом, щоб капелани були священиками на найвищому духовному та інтелектуальному рівні, а також, щоб вони розумілись на психології і були поруч не лише з хворим, але і з його родиною. За кожним хворим є сімʼя, яка часто є далекою від Бога, від Церкви. Це дуже делікатний момент для того, щоб євангелізувати їх, щоб наблизити їх до Христа, щоб вказати їм на мету людського життя", – зазначив Архиєпископ Зімовські.


На початку вчорашнього ранкового засідання генеральний секретар Синоду Єпископів Архиєпископ Нікола Етеровіч зачитав коротке послання 90-річного китайського єпископа Лукаса Лі. Це послання є свідченням мучеництва Церкви в Китаї. Єпископ Лі впродовж 20 років перебував в увʼязненні. Сьогодні він є прикладом для наслідування для місцевих католиків. У листі він запевнив у їх близькості та підтримці для Святійшого Отця.


За матеріалами pl.radiovaticana.va