//

"Якби живіт жінки був прозорий, вона б ніколи не робила аборту"

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, згідно з яким за зроблені аборти жінок штрафуватимуть на 800 грн. Або ж позбавлятимуть волі терміном на два роки. 22 гінекологи Львівської обласної клінічної лікарні уже давно відмовилися робити артифіційні аборти. Тобто такі, які робляться з волі жінки, коли вона не хоче дитини, без медичних показань для цього.

 

Про це Gazeta.ua розповіла Ліліана Кропивницька, завідувач гінекологічним відділенням Львівської обласної клінічної лікарні.

 

Коли ви востаннє робили комусь аборт?

Аборти є різних видів. Ті, які робляться за бажанням жінки, називаються артифіціні. Такий я востаннє робила ще в інтернатурі. Зараз ми робимо аборти тільки за медичних показань, коли жінці протипоказано родити, бо є загроза її життю.

У постанові Мінохорони здоров'я є перелік хвороб, коли жінка ризикує своїм життям, народжуючи дитину. Вагітність протипоказана при краснусі, туберкульозі, хворобах через ВІЛ-інфекції, цукровому діабеті, новоутвореннях, розладах психіки і поведінки, хворобах нервової системи, крові, органів дихання на 3-4 стадіях, при нирковій недостатності.

 

Хто вирішує, що жінці народжувати не можна?

Попередній висновок робить її гінеколог. Далі її направляють в головне управління охорони здоров'я. Там засідає комісія, яка може дати вагітній припис на переривання вагітності через загрозу для її життя. Комісія складається із чотирьох медиків.

Якщо жінка стоїть на обліку у психдиспансері, там збирається консиліум і скеровують пацієнтку в обласну лікарню для переривання вагітності за медичними показаннями.

Інколи жінка, якій протипоказана вагітність, має настільки розвинений материнський інстинкт, що іде на ризик. Спеціально не стає на облік, щоби лікарі не змушували її робити аборт.

Для таких випадків у нас в лікарні є два юристи. У їх присутності жінка має підписати документи, що вона попереджена про можливі летальні наслідки при родах. Тільки тоді лікарі беруться її консультувати далі.

Минулого року жінка із серцевою патологією народила здорову дівчинку, а сама померла.

 

Чому ви відмовляєте жінкам, які просто не хочуть народжувати?

Артифіційний аборт проводиться до 12 тижнів вагітності. За медичними показаннями роблять до 22 тижнів. У 12 тижнів плід має 9 сантиметрів, сформовані усі органи і системи, відчувається його серцебиття. Тобто це свідоме вбивство живої істоти, спільний гріх жінки і лікаря, який це робить.

Перший аборт я проводила у 1989 році на інтернатурі. Ставилася до цього як до звичайної операції. Усвідомлення, що я цього не можу робити, прийшло, коли народила двох дітей і вийшла з декрету. Один лікар нашого відділення перестав це робити, коли в нього народилася донечка.

Пригадую випадок. Жінка прийшла на аборт. А чоловік у цей час чекав її на вулиці разом з їхньою 3-річною дитиною. І сталося так, що в той час, коли робили аборт, автомобіль збив насмерть їх першу дитину.

 

Яка статистика по абортах в Україні?

Сьогодні в Україні на кожну новонароджену дитину припадає два аборти. Офіційно. Але насправді цю цифру треба помножити на два. Адже не всі аборти фіксуються.

Кількість абортів за бажанням жінки щороку зменшується. Проте загальна кількість абортів росте. Адже росте число жінок, які мають різну патологію. Тому зростає кількість абортів через хвороби жінки та викидні.

Лікар завжди переконує здорових жінок не переривати вагітність. Одній було 35 років. Прийшла робити аборт, бо їй було соромно мати велику різницю у віці дітей. У неї була дочка 16 років. Я переконала її не робити цього. Вона народила хлопчика і досі мені дякує за нього.

Часто жінки кажуть, що не мають фінансових можливостей виховувати ще одну дитину. Таким жінкам хочеться поставити у приклад циган. Там немає добробуту, але ніхто абортів не робить.

Частіше аборти роблять незаміжні. Буває, мами приводять робити аборт своїх 16-річних дочок. Дівчина хоче народжувати. Мати - категорично проти.

Найстарша жінка, яка приходила робити аборт до нас, мала 42 роки. Я переконала її. Дитина народилася разом з її онучкою. Жінка сказала, що відчула себе набагато молодшою.

 

Ви схвалюєте законопроект Верховної Ради?

У Польщі, католицькій державі, аборти заборонені. Тому польки їдуть робити це в інші країни. Штрафувати за аборти - нерозумно. Треба проводити просвітницьку роботу серед молоді, студентів, навчати подружжя планувати бажану вагітність.

У Єльському університеті один професор сказав, що якби лоно матері було прозорим і жінка могла бачити свою дитину, вона б ніколи не говорила про аборт. Він провів експеримент: 10 жінкам, які хотіли робити аборт, показували їх плід на УЗД. Після цього 9 із них відмовились переривати вагітність.

Схожий приклад був у нас в лікарні. Жінку із кров'яними виділеннями привезли посеред ночі. Вона вже мала старшу дитинку. Кричить: робіть мені аборт. Ми скерували її на УЗД, щоб визначити термін вагітності. Коли жінка побачила на екрані тільце, що рухається в її животі, скрикнула: "То що, він живий?" Був 8 тиждень вагітності. Вирішила народити.

 

Які наслідки для здоров'я жінки має аборт?

Жінка, яка робить аборт, ризикує стати неплідною. Це повинні пам'ятати ті, хто ще не народжував дітей.

Коли переривається вагітність, для організму це величезний стрес. Адже у неї вже перебудувався гормональний стан на те, щоби виношувати. Виробляються інші гормони і в інших кількостях. Може порушуватися менструальний цикл, з'являтися хронічні захворювання.

У шийці матки є слизова пробка, яка запобігає проникнення у матку інфекцій. Адже піхва не є стерильна. Коли робиться аборт, ця пробка насильно ліквідується. З матки вигрібається уся слизова. Після аборту залишається велика ранова поверхня. Тому часто приєднується інфекція. Починаються хвороби і запалення.

Також є поняття післяаборційний синдром. У родинах, де сталося усунення небажаної дитини, починаються конфлікти. Є дратівливість жінки, холодність у почуттях до чоловіка. У 30-60 % після аборту сім'я або розпадається протягом року, або переживає величезну кризу сімейних стосунків.

 

Кажуть, сьогодні є безпечні методи переривання вагітності.

Це неправда. Наслідки для організму завжди однакові. Є просто різні способи цієї процедури. Аборт - технічно нескладна операція. Жінка лягає на операційне крісло. Відбувається знеболення, місцеве, або загальний наркоз. Розширюють шийку матки до певних розмірів. Тоді вакуумом або інструментами забирається все, що є в порожнині матки.

У пізніх термінах стимулюють роди спеціальними препаратами простагладинами. Їх капають у вену. Жінка при свідомості. Стаються передчасні пологи - викидень. Потім жінку так само вводять у наркоз і забирають залишки із матки.

До 20 днів затримки є медикаментозне переривання вагітності. Простагладини видаються жінці в таблетках. Вони спричиняють скорочення матки, і плід виходить з кров'ю. Але ці таблетки жінка не може просто так купити в аптеці. Процедура відбувається під наглядом лікаря, бо може статися кровотеча.

 

Леся МЕЖВА