//

Лефевристського єпископа засудили до штрафу за заперечення Голокосту

Суд Реґенсбурга зобов'язав британського лефевристського єпископа Річарда Вільямсона (Richard Williamson) виплатити штраф за заперечення Голокосту, пише Spiegel. Його звинувачували в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі. Заперечення Голокосту в Німеччині є кримінально караним злочином. За словами представника суду, священику доведеться заплатити штраф у розмірі 100 щоденних окладів. Точна сума штрафу невідома.

 


Адвокат Вільямсона оголосив, що буде подавати апеляцію. Таким чином, справу 72-річного єпископа розглянуть заново.

 


Приводом для судового переслідування стало інтерв'ю священика шведському телеканалу, яке він дав у жовтні 2008 року під час теологічного семінару в Реґенсбурзі. У ньому він заперечував існування газових камер і знищення мільйонів євреїв під час нацистської диктатури. Інтерв'ю не тільки показали в Швеції, але і оприлюднили в інтернеті.


У 2009 році суд Реґенсбурга засудив священика до штрафу в десять тисяч євро. Вільямсон подав апеляцію, однак програв справу в 2010 році. Після оскарження вироку в земельному суді штраф був знижений до 6,5 тисячі євро. А в лютому 2012 року апеляційний суд в Нюрнберзі, куди звернувся єпископ,  зовсім звільнив його від покарання, так як не знайшов  достатніх підстав для штрафу. На думку суддів, прокуратура повинна була вказати, яким чином заяви Вільямсона стали відомі в Німеччині, хоча записувались для шведського телебачення, і чи сам священик розраховував  на подібне поширення своїх слів. За даними представника суду Реґенсбурга, ці претензії були враховані при винесенні нинішнього рішення про штраф, передає DW-WORLD.

 


Справа Вільямсона спровокувала в 2008 році скандал у Ватикані. Британський єпископ був одним з лефевристських єпископів, з яких Ватикан офіційно зняв відлучення усього через кілька днів після виходу інтерв'ю Вільямсона на шведському ТБ. Пізніше Папа Римський визнав, що повернення заперечувача Голокосту в лоно Церкви було поспішним, а про інтерв'ю він тоді не знав.

 

За матеріалами lenta.ru