//

Статистичний огляд учасників ХІІІ Звичайної загальної асамблеї Синоду Єпископів

Під час брифінгу з нагоди представлення ХІІІ Звичайної загальної асамблеї Синоду Єпископів його Генеральний Секретар архиєпископ Нікола Етеровіч запропонував деякі статистичні дані цьогорічного зібрання, в якому візьмуть участь 262 Синодальні Отці, що, за його словами, є найбільшою кількістю в історії Синодів.

 

З Європи походять 103 учасники, 63 – з Америки, 50 – з Африки, 39 – з Азії та 7 з Океанії. Більша частина учасників, а саме 185, були обрані єпископськими конференціям – 172, Східними Католицькими Церквами - 3 та Спілкою Генеральних Настоятелів – 10. Отців, які братимуть участь в Синоді з огляду на виконуваний уряд є 37, ще 40 призначив Вселенський Архиєрей.

 

Учасниками Синоду є 6 патріархів, 49 кардиналів, 3 верховних архиєпископи, один з яких є кардиналом, 71 архиєпископ, 120 єпископів та 14 священиків.

 

З огляду на виконуване служіння, Отцями Синоду є 10 Глав Східних Католицьких Церков, 32 Президенти Єпископських Конференцій, 26 керівників дикастерій Римської Курії, 211 ординаріїв та 11 єпископів-помічників.

 

У п’ятницю, 5 жовтня 2012 р., у Ватиканському прес-центрі відбулося представлення ХІІІ Загальної звичайної асамблеї Синоду Єпископів, темою якої буде «Нова євангелізація для передавання віри». З цієї нагоди представлено перелік його учасників, відповідно до титулу, з яким вони братимуть участь в асамблеї.

Головою Синоду, очевидно, є Римський Архиєрей Бенедикт XVI, який також призначив делегованих головуючих, які очолюватимуть синодальні засідання під час його відсутності. Це – кардинали Джон Тонґ Гон, Ординарій Гонконку, Франсіско Роблес Ортеґа, Архиєпископ Гвадалахари в Мексиці та Лорент Монсеґво Пасінья, Архиєпископ Кіншаси з Демократичної Республіки Конго. Як знаємо, Генеральним Секретарем Синоду є архиєпископ Нікола Етеровіч. А головним доповідачем призначено кардинала Дональда Вільяма Вуерля, Архиєпископа Вашингтону.

Далі в переліку бачимо очільників та членів синодальних комісій. Наступними є представники Східних Католицьких Церков, Глави яких беруть участь з уряду, а більші Церкви також обрали своїх делегатів. Від Синоду Єпископів УГКЦ участь в Синоді братимуть його Глава Блаженніший Святослав Шевчук, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, і делегати: владика Тарас Сеньків, ЧМ, Апостольський Адміністратор Стрийської Єпархії, та владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ, Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії.

Наступними в списку йдуть делегати, призначені єпископськими конференціями світу, зокрема, Римо-Католицьку Церкву в Україні представлятиме архиєпископ Петро Мальчук, ОБМ, який очолює Києво-Житомирську дієцезію.

Крім того, десять делегатів призначила Спілка Генеральних Настоятелів, серед яких бачимо Головних Настоятелів Отців Домініканців, Салезіян, Капуцинів, Єзуїтів, Францисканців, Августиніанців.

Учасниками Синоду Єпископів є також очільники дикастерій Римської Курії, а також Синодальні Отці, окремо призначені Святішим Отцем.

Крім того, в засіданнях братимуть участь експерти та спостерігачі. Пригадаємо, що серед експертів є с. Луїза Цюпа, СНДМ, Заступник Голови Катехитичної комісії УГКЦ.

Передбачається також присутність представників інших конфесій, зокрема, Константинопольського патріарха Вартоломея І та архиєпископа Кентерберійскього Роуена Вільямса, Глави Англіканської Співдружності. Московський Патріархат представлятиме митрополит Іларіон Алфеєв, Голова Відділу зовнішніх стосунків РПЦ. Серед спеціально запрошених гостей є брат Алоїз, що очолює екуменічну спільноту в Тезе (Франція).

 

Джерело: Радіо Ватикан