//

Англіканська Церква запропонувала прем'єру Британії вибрати одного з двох кандидатів на пост свого глави

16 членів Ради Англіканської Церкви, яка складається з єпископів, представників релігійних громад і мирян, в таємному місці, за закритими дверима протягом трьох днів обговорювали кандидатури претендентів на пост Архиєпископа Кентерберійського.

 

Нинішній Архиєпископ - 62-річний доктор богослов'я Роуен Вільямс, що займає цей пост з 2002 року, в березні заявив про свій відхід у відставку, після того як йому не вдалося примирити супротивників і прихильників рукоположення у священичий стан жінок. Головному священнослужителю Церкви Англії також не вдалося вирішити проблему визнання одностатевих шлюбів. Як заявляють представники релігійних кіл Великобританії, це питання ляже важким тягарем на плечі його наступника - 105-го Архиєпископа Кентерберійського.

 

Члени Ради вже відібрали двох кандидатів на цей пост, їх імена повинні представити прем'єр-міністру Великобританії Девіду Кемерону. А той на свій розсуд обере одного з них і сповістить про це королеву Єлизавету, яка є главою Англіканської Церкви і приймає остаточне рішення про призначення верховного пастиря. Після цього Даунінг-стріт офіційно оголосить ім'я священнослужителя, якому належить фактично керувати цією церквою до досягнення ним 70 років або до рішення добровільно піти у відставку.

 

Роуен Вільямс, який виступав проти війни США в Іраку і називає себе "старим волохатим лівшею", заявив журналістам, що його наступник, який стане головним єпископом Церкви, що має в різних країнах світу близько 85 млн віруючих, повинен буде мати "конституцію бика і шкуру носорога ".

 

Імена двох обраних претендентів на пост Архиєпископа Кентерберійського не оголошуються, але серед кандидатів були названі четверо.

 

По-перше, це архиєпископ Йоркський, 53-річний Джон Сент, який вважається найбільш вірогідним кандидатом на пост, оскільки є другою особою в негласній єрархії Англіканської Церкви. Архиєпископ Йорський прямо висловлює свої традиціоналістські погляди. Священнослужитель народився в Уганді і втік до Англії після того, як був затриманий і побитий головорізами диктатора Іді Аміна.

 

Іншим претендентом є єпископ Даремський, 56-річний Джастін Велбі, який раніше працював в одній з нафтових компаній і прийняв священний сан після того, як його малолітня дочка загинула в автомобільній катастрофі.

 

Третім претендентом на пост називають єпископа Ковентрі, 53-річного Крістофера Коксуорта. Він батько п'ятьох дітей і користується великою популярністю серед ліберально налаштованих віруючих Англіканської Церкви.

 

Четвертий у списку - 65-річний Річард Чартріс, єпископ Лондона, який виступає проти благословення в англіканських церквах "громадянського партнерства", а так у Великобританії офіційно позначається юридичне право на одностатеві шлюби.

 

Ще одним кандидатом раніше називався 61-річний єпископ Норвіча Грем Джеймс. Однак, нещодавно той сам попросив не обирати його на це відповідальне служіння, так як, на його думку, це вимагає великої відповідальності і зусиль, а посаду слід передати молодшому за віком єрарху, ніж він.

 

Урочиста церемонія возведення в сан наступника Вільямса за традицією відбудеться в Кентерберійському соборі.

 

За матеріалами: newsru.com