//

Християн дискримінують в Європі

Християн дискримінують в Європі, а їх право на свобідне висловлювання обмежують – визнали у вівторок у Брюсселі учасники семінару, організованого консерваторами і християнськими демократами Європарламенту. Депутати закликали розпочати дискусію про відносини між демократією і релігією.

 


«Те, з чим стикаються християни в Європі – дискримінація; не називаємо цього явища переслідуваннями, щоб розрізняти між становищем, в якому знаходяться християни ЄС, і ті, хто стають жертвами таких актів у інших місцях, наприклад, на Близькому Сході»  - сказав під час відкриття семінару один з його модераторів Ян Ольбрихт (PO/EPL).
Організатори конференції приводили дані і цифри на підтримку тези про те, що християни є жертвами нападів. Пригадали британське опитування 2011 року, під час якого 74% респондентів вважало, що «християни зазнають більше негативної дискримінації, ніж визнавці іншої віри», а понад 60% визнало, що християн маргіналізують в урядових колах, на місцях праці та у публічній сфері. Крім того, згадано також і про те, що у 2010 році 84% актів вандалізму у Франції було здійснено на християнських культових місцях чи спорудах.

 


Щодо публічної сфери, то тут показовою є дискримінація працівників цивільних служб, які проти свого сумління змушені  одружувати гомосексуальні пари, аптекарі, яких змушують продавати ліки проти етичних переконань, або студенти-медики, які повинні асистувати при операціях штучного переривання вагітності.

 


Учасник семінару звернули також увагу на інші форми дискримінації, які стосуються традицій чи релігійних символів, наприклад, усунення хрестів з громадських місць чи окреслення в шкільних календарях Різдвяних свят як «міжсеместрової перерви».

 


Вівторкові дебати в Європарламенті назвали початком боротьби за віднаходження рівноваги у відношенні до християн і мусульман Європи і за те, щоб право збереження приватності, що стосується сексуальних свобод і свободи слова, не було занадто широко інтерпретовано. 

 

За матеріалами: wiara.pl