//

V Всеукраїнське паломництво працівників пенітенціарної системи "Справедливість, віра, милосердя!"

26-27 вересня 2012 року відбулося V Всеукраїнське паломництво працівників Державної пенітенціарної служби України під гаслом "Справедливість, віра, милосердя!". Від 2009 року ДПтС України здійснює щорічну прощу до Свято-Успенської Унівської Лаври до чудотворного місця, де зберігається одна з найбільших святинь України – Унівська ікона Богородиці. Проща працівників пенітенціарної служби разом із в'язничними капеланами проходить у Свято Воздвиження в намірі поглиблення розуміння пенітенціарного служіння та науки Церкви щодо злочину, гріха, покути, прощення, переміни життя і плекання гідності людини.

 

У день Передсвяття Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста прочани зібралися у містечку Перемишляни, у храмі Св. Миколая Чудотворця,  де душпастирював Блаженний Священомученик Омелян Ковч, знаний як «парох Майданека». Після Молебну до Священомученика Омеляна колона прочан вирушила пішою молитовною ходою до Лаври. Паломники переживали глибокий трепет та духовне піднесення, коли на околиці села Унева  прийняли образ Пресвятої Богородиці Унівської на ношах, які почергово несли службовці та капелани.   Так само почергово несли хоругви. Вони, немов духовні вітрила, майоріли над колоною паломників. Серед прочан були члени родин пенітенціарних службовців, також в’язничні душпастирі, студенти Львівської духовної семінарії Св. Духа  та Чортківської дяківської академії. Участь у паломництві взяло понад сто осіб, працівників державної служби регіональних  управлінь Тернопільської та Івано-Франківської областей та членів їхніх родин. Духовний супровід їм надавали: відповідальний за в’язничне душпастирство в УГКЦ о. Костянтин Панетелей, капелан Львівської виправної колонії №48 о. Андрій Хомишин, о. Іван Мельник, що здійснює душпастирське служіння для вірних у Чортківському слідчому ізоляторі та о. Ігор Ільків, капелан Миколаївської виправної колонії.

 

Подорожуючих привітали величні дзвони. Отцівським благословенням зустріли прочан високопреподобний ігумен Теодор й преосвященніший Юліян (ВОРОНОВСЬКИЙ), Архимандрит монахів студійського уставу, Єпископ-емерит Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Владика Юліан, що багато років піклувався про систематичне в'язничне душпастирство у Самбірській виховній колонії й у Дрогобицькій виправній колонії для чоловіків, часто відвідував в'язнів,  після святкової вечірні звернувся до паломників з архипастирським навчанням про пенітенціарне служіння. Він пригадав у проповіді про слова Пророка і Предтечі Івана до вояків і посадовців, які приходили на Йордан хреститися.

Пізно увечері відбувся Акафіст перед Унівською Чудотворною іконою Богородиці з молитвою про рідних і близьких присутніх прочан. Самодіяльна мистецька програма  прозвучала на співочому майданчику біля чудотворного джерела. Молитовні роздуми над Хресною дорогою Спасителя наповнили нічні чування. Численні прочани приступили до Св. Тайни Сповіді.

27 вересня на Чернечій горі відбулася панахида за усопших, у Свято-Успенському храмі була відслужена святкова Утреня,  та Божественна Літургія, яку очолив ієрей Костянтин Пантелей, керівник Відділу УГКЦ з питань душпастирства у пенітенціарній системі України. Він у проповіді після Євангелія говорив про духовність та значення почитання Церквою Чесного Хреста Господнього «Хрест є мірилом справедливості перед яким усяка людина пізнає себе винною у грісі, але через каяття Хрест Христовий стає знаком примирення з Господом і з ближніми». Після Божественної Літургії о. Костянтин висловив особливу вдячність організаторам паломництва в територіальних управліннях, зокрема - полковнику внутрішньої служби Руслану Вовку (Управління ДПтС України у Тернопільській області), на плечах якого була віповідальність за підготовку І Всеукраїнського паломництва ДПтС України 5-ть років тому.

 

Після Літургії Водосвятний молебень, молитва за Україну та святкова трапеза завершили прощу. Паломництво мало особливу атмосферу людяності та внутрішньої посвяти, на думку капелана Андрія Хомишина. Капелан Іван Мельник, що вперше брав участь у прощі ДПтС України, відмітив високі морально-етичні й духовні якості працівників служби. На згадку про участь у цій події кожен учасник отримав грамоту прочанина від ігумена монастиря та памятку від Патріаршого паломницького центру.

 

Джерело: prison-pastoral.blogspot.com