//

Тижневий огляд: переслідування християн (17.09. –23.09.)

18 вересня повідомляється, що xвиля обурення після трансляції в інтернетіантиісламського фільму, знятого в США, прокотилася мусульманським світом.Серйозний інцидент з цього приводу стався у Нігері, де група озброєних осіб здійснила напад на католицьку церкву і школу в місті Зіндер, на півдні країни.

 

На півночі Нігерії ісламське військове угрупування «Боко Харам» проводить кампанію релігійної зачистки супроти християн. Їх фанатики вдаються до різного роду звірства, в тому числі б’ють мачете вагітних християнських жінок та молодих дівчат.

 

Католицька катедра в іракському місті Кіркук стала ціллю бомбової атаки. Як повідомляє портал «Baghdadhope» із посиланням на місцеві арабські ЗМІ, перед входом до храму було покладено вибухівку у пластиковій торбині. Вибух спричинив значну матеріальну шкоду, однак, на щастя, серед людей ніхто не постраждав.

 

За даними 19 вересня читаємо, щоголова Папської ради з міжрелігійного діалогу,кардиналЖан Луї Торан,вважає, що xристияни і мусульмани мають одного ворога - ісламізм.В інтерв'ю французькій "LaCroix" єрарх зазначив, що мусульманські лідери Лівану дуже позитивно оцінили слова Бенедикта ХVI,  спрямовані до них під час зустрічі в Президентському палаці в Баабді.

 

У християнському районі пакистанського міста Карачі тривають вбивства християн. Як повідомив Fides місцевий священик Віктор Джон, це вже третя атака за останні два тижні, в результаті якої загинули 4 людини.

 

20 вересня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що у Сирії не припиняються випадки знищення християнських храмів. За інформацією сайту Maghreb Christians, в резиденції архиєпископа Сиро-католицької церкви, розташованої в передмісті Хомса - Хаміді, напередодні спалахнула пожежа.

 

Група молодих людей напала на кенійського католицького священика, який очолює «Good News Radio» - католицьку радіостанцію в південно-суданському місті Румбек. Священика побили.

 

Відповідно до інформації за 21 вересня читаємо, що хакери, які називають себе ісламістами, атакували веб-сторінку сестер Матері Божої Милосердя з Лагевнік. Сайт був заблокований аж до наступного дня.Сайт, що містить сім мовних версій, щодня переглядає кілька тисяч відвідувачів.

 

23 вересня повідомляється, що дані нового дослідження «Pew Forum» демонструють, що обмеження релігійної свободи стають більш звичними і посиленими у всьому світі. Відповідно до даних дослідницького центру, 75% населення Землі проживає в країнах, в яких релігійна свобода обмежується або урядовими діями, або ворожістю населення. Дослідження також показало зростаючу тенденцію порушення релігійної свободи.

 

Влада готує розкол в Українській греко-католицькій церкві, щоб взяти під контроль її вірян та послабити одну із негласних опор опозиційного руху. Про це із посиланням на власні джерела в статті "Удар по Церкві" пише львівська газета "Експрес" (N103 від 20.09.2012).

 

В ніч з 22 на 23 вересня невідомі особи пробралися до гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла - Костелу оо. Єзуїтів, розбивши бічні вхідні двері та проникнувши до захристії храму, вкрали усі ключі від основних дверей храму.