//

Екологічний Ватикан

На папський фермі у Кастель-Гандольфо зібрали перший мед. Його збирали 500 000 бджіл, яких минулого року Бенедиктові XVI подарувала Італійська асоціація фермерів Колдіретті. Папський мед переважно квітковий, проте у ньому переважає каштановий цвіт, позаяк саме це дерево домінує на фермі, що її Папа Пій розширив 1929 року і призначив для сільськогосподарського виробництва. Загалом зібрали 80 кг меду.

 

Мед – не єдиний продукт папського господарства. На ділянці площею 1000 м² посадили виноград, плоди якого наступного року мають стати першим регіональним вином «Trebbiano» (біле) і «Cesanese di Affile» (червоне).

 

Як повідомляють у Асоціації Колдіретті, натхненням, щоб подарувати Папі Бенедиктові XVI виноградник, були слова, які він сказав у день свого обрання на Престол Петра, коли Святіший Отець назвав себе «простим працівником у винограднику Господа».

 

Ферма в Кастель-Гандольфо розташована на окраїні папських садів. Там є 25 корів, молоко яких можна купити в магазинах Ватикану, і 300 курей. Територія засаджена фруктовими деревами, квітниками, кущами, які потім використовують для оздоблення Апостольського Палацу.

 

Сьогодні продукти з ферми Папи можна було купити на екологічному ярмарку, який організувала Асоціація  Колдіретті у Кастель Гандольфо. Папі, після обідньої молитви до Марії, фермери подарували кошик, в якому був мед, виноград, баклажани, помідори і картопля.

 

За матеріалами info.wiara.pl