//

Бенедикт XVI: логіка Бога вище, ніж наша

 Різниці між мисленням Бога і людини  присвятив свої розважання перед "Ангел Господній" Бенедикт XVI. 23 вересня на площі перед Апостольським палацом у Кастель Гандольфо Папа традиційно звернувся до віруючих.

 

Спираючись на фрагмент Євангелія з недільної літургії Святіший Отець зазначив, що логіка Бога завжди "вища" ніж наша, тому "наслідування Господа вимагає від людини глибокого навернення, зміни способу мислення і життя, відкриття серця на слухання, щоб дозволити освятити себе і внутрішньо змінитися ".

 

"Дорогі брати і сестри! - Вітав віруючих Папа. - На нашому шляху з Євангелієм згідно св. Марка в минулу неділю  ми увійшли в іншу частину, тобто останню подорож до Єрусалиму і кульмінацію місії Ісуса. Після того, як Петро від імені учнів сповідав віру в Ісуса, визнавши Його Месією (пор. Мк. 8,29), Христос почав відкрито говорити про те, що станеться в кінці. Євангелист передає три передбачення смерті і воскресіння, в 8, 9 і 10 главах: в них Ісус говорить про долю, яка Його чекає і свої внутрішні потреби. Фрагмент  читання на сьогоднішню неділю містить в собі друге з цих передбачень. Ісус говорить: "Син Людський - таким виразом він описує самого себе, - відданий буде в руки людей, і вб'ють Його, і убитий воскресне через три дні" (Мк. 9,31). Учні однак "не зрозуміли цього слова, та боялись Його запитати" (Мк. 9,32).

 

У реальності, читаючи цю частину розповіді св. Марка, здається очевидним, що між Ісусом та учнями існує глибока внутрішня дистанція; вони знаходяться, якщо так можна висловитися, на різних частотах хвиль, і таким чином промови вчителя не сприймалися або розумілися поверхнево. Апостол Петро, відразу після того, як продемонстрував свою віру Ісусу, дозволив собі картати Його за те, що Христос пророкував, що повинен бути відкинутий і убитий. Після другого проголошення муки, учні почали обговорювати між собою, хто з них найбільший (пор. Мк. 9,34), а після третього Яків та Іван попросили Ісуса сісти по правиці і по лівиці Його, коли буде в славі (пор. Мк.10,35 -40). Але є також інші символи цієї дистанції: наприклад, учні не могли зцілити хлопчика епілептика, якого потім Ісус зцілив силою молитви (пор. Мк. 9,14-29); або коли Ісусу було представлено дітей, учні докоряли, а Ісус навпаки, обурений, наказав пустити їх і сказав, що тільки той, хто може стати як діти, зможе ввійти в Царство Небесне (пор. Мк. 10,13-16).

 

Що нам говорить все це? Це нагадує, що логіка Бога завжди "вища" ніж наша, як відкрив сам Бог устами пророка Ісаї: "Мої думки - не ваші думки, / ваші шляхи - не мої шляхи" (Іс. 55,8). Тому наслідування Господа вимагає завжди від людини глибокого навернення, зміни в способі мислення і життя, відкриття серця на слухання, щоб дозволити освятити себе і внутрішньо перемінити. Ключова точка, в якій Бог і людина різняться між собою - це гординя: в Бога її немає, тому що Він - це повнота, любов і прощення, а у нас, людей, навпаки, гордість, яка внутрішньо впроваджена, вимагає від нас постійного чування і очищення . Ми, маленькі, хочемо здаватися більшими, бути першими, в той час як Бог не боїться принизитися і стати останнім. Діва Марія досконало "синхронізована" з Богом: звернемося до неї з довірою, щоб навчила нас вірно наслідувати Ісуса на шляху любові і смиренності ".

 

Після молитви Ангел Господній Папа привітав віруючих з різних частин світу і особливо звернувся до делегації італійських фермерів. Папа подякував їм за турботу про навколишнє середовище та за отримані подарунки.

 

За матеріалами be.radiovaticana.va