//

IV Всеукраїнське військове паломництво до Зарваниці розпочалося під гаслом примирення

22 вересня урочисто розпочалося IV Всеукраїнське військове паломництво до чудотворного місця явлення Божої Матері у с. Зарваниця. Цьогорічна проща проводиться під гаслом «Бог покликав нас жити у мирі».

 

Захід розпочався з панахиди за загиблими військовослужбовцями та правоохоронцями. Опісля під гру військових оркестрів Збройних Сил України та Внутрішніх Військ України відбулося покладання квітів до пам’ятного знака загиблим за волю України.  Ветерани Української Повстанської Армії та Радянської Армії спільно поклали квіти до пам’ятника загиблим військовослужбовцям. Під провідництвом Владики Михаїла (Колтуна) колона вирушила до площі перед собором, де військовий єпископ спільно з капеланами відслужив Молебень до Богородиці.

 

 

 

У своєму слові Владика Михаїл привітав учасників паломництва і зазначив: «Усі ми покликані жити у мирі. Кожен з нас щодня несе відповідальність за себе, за свої родини. Важче є нести відповідальність за державу і Церкву – проте ми маємо гуртуватися навколо своєї єдиної  Батьківщини». Владика закликав кожного примиритися одне з одним та шукати у своєму серці Христа, який стане для нас джерелом миру та наснаги до життя.

 

Учасників паломництва привітав п-к Руслан Коханчук, старший офіцер старший офіцер відділу роботи з громадськими, релігійними організаціями та шефських зв’язків Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України, який відзначив важливу рису для кожного військовика – плекання внутрішнього миру на противагу агресії. Полковник побажав військовослужбовцям завжди залишатися правдивими християнами, виходячи з принципу любові до ближнього.

 

Олександр Іздебський, підполковник внутрішніх військ Міністерства Внутрішніх Справ України, від імені командувача внутрішніх військ МВС генерал-майора Станіслава Шуляка привітав паломників на чолі з військовим єпископом Михаїлом Колтуном та вручив Владиці та капеланам о. Любомиру Яворському й о. Дам’яну Габорію пам’ятну відзнаку з нагоди 20-річчя внутрішніх військ МВС України. Відкриття IV Всеукраїнського військового паломництва до Зарваниці завершив святковий концерт.

 

Паломницька програма продовжилась Хресною ходою, у якій взяли участь військовики. Паломники почергово несли хрест від стації до стації, а прибулі капелани провадили дорогу душпастирською наукою.

 

Увечері розпочалася урочиста архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив єпископ Михаїл Колтун. Військовослужбовці та їхні сім’ї приступили до Тайни Сповіді та Причастя, а після завершення Богослужіння взяли участь у ході зі свічками.

 

Ідучи дорогою учасники військової прощі прославляли Марію піснею та підіймали запалені свічки до неба, створюючи неперевершений дух паломництва, що об’єднане спільною молитвою. Після подячного молебню біля скульптури Матінки Божої відбулося водосвяття та окроплення всіх присутніх свяченою водою.

 

Прес-служба Департаменту капеланства