//

До Львова привезли шедевр українського іконопису

Сьогодні у Львові відкрилась виставка пам’ятки-шедевру українського іконопису – ікона ХІІІ століття «Богородиця-Одигітрія» з княжого міста Дорогобуж.

 

В рамках всеукраїнського семінару-практикуму художників-реставраторів Львівський філіал Національного науково-дослідного реставраційного центру України організував виставку, аби вдруге дати можливість львів’янам і гостям нашого міста збагатитися енергетикою давньої ікони Богоматері-Провідниці.

 

Як зазначив Народний художник України, реставратор і директор Львівського філіалу реставраційного центру Мирослав Откович, вперше ікона побувала у Львові ще у 1992 році, це було відразу після її реставрації. І ось через 20 років вона знову тут.

 

«Це одна з найдавніших українських ікон, це шедевр українського іконопису ХІІІ століття. Подивіться добре на ті очі і ви все зрозумієте. Перший раз ми її показали, коли Україна стала незалежною. І сьогодні вона вдруге приїхала до Львова і може вона знову нам віщує якісь великі зміни», – повідомив IA ZIK Мирослав Откович.

 

Дорогобузька чудотворна ікона була відновлена львівськими фахівцями-реставраторами. Сьогодні ми маємо можливість побачити святий образ у стриманих кольорах, дещо схожих на гречаний мед. Великі широко відкриті і дещо сумні очі Богородиці передають її унікальну промовистість, вони наче звертаються до кожного, хто підходить до неї.

 

На виставці також були представлені фрагменти ікони в процесі її реставрації. Таким чином, можна було побачити, яку велику роботу виконали наші реставратори.

 

Як повідомив Мирослав Откович, після виставки ікона «знову лягає на операційний стіл і ми проводимо додаткові консерваційні роботи», а далі вона знову поїде в Рівне. Адже наразі вона належить збірці Рівненського обласного краєзнавчого музею і є його експозицією.

 

Побачити Богородицю-Одигітрію можна буде протягом тижня в Палаці мистецтв на 3 поверсі.

 

Джерело: ЗІК