//

Нові німецькі правила щодо виходу з Церкви

20 вересня Конференція Єпископів Німеччини опублікувала указ, затверджений Апостольським Престолом, щодо нових правил, які регулюють в країні відхід віруючих від Католицької Церкви. Він стане обов’язковим з 24 вересня 2012. Згідно з документом особа, яка зробила заяву перед державною владою про вихід з Церкви, позбавляється права бути її членом. Тим самим вона позбавляється права приймати Таїнства Сповіді та Євхаристії, не може бути хрещеним батьком чи матір’ю і працювати в церковних установах. Однак, відхід від Церкви не дає підстав для безпосередньої екскомуніки.

 

Німецькі єрархи зазначили, що до цих пір було достатньо заяви до державних органів про намір виходу з Католицької Церкви, щоб мати церковну екскомуніку. "Згідно з новим законом, погодженим з Апостольською Столицею, Церква в Німеччині дає кожній особі можливість повернутися до неї", - підкреслюється в документі. Його автори зазначають, що зараз настоятель повинен поговорити з кожною особою, яка вирішила залишити Церкву. Після такої розмови існують три можливості у вирішенні цього питання. Перше: якщо особа не бажає змінити свого рішення, вона безпосередньо втрачає право бути членом Церкви. Друге: якщо католик після розмови висловлює бажання повернутися до неї, він стає знову повноправним членом Церкви.

 

У випадку, якщо, однак, дана особа офіційно буде визнавати, що не вірить в Бога і не визнає навчання Церкви, тоді місцевий єпископ може почати формальний процес, який веде до екскомуніки. "Новий закон передбачає, що вона може бути скасована, якщо особа висловить свій жаль з цієї причини і оголосить про своє повернення до віри Католицької Церкви ", - підкреслюється в документі німецьких єпископів.
 

За матеріалами: radiovaticana.va