//

Нова консисторія може відбутися в листопаді або лютому

Папа хоче, щоб невдовзі відбулася нова консисторія для призначення нових кардиналів, – повідомляє на сторінках порталу «Vatican Insider» ватиканіст Марко Тосатті. Відповідно до інформації, яку він подає, не виключено, що нові кандидати можуть отримати кардинальські біретти ще в листопаді цього року. Тим не менше, беручи до уваги норми, відповідно до яких кількість кардиналів, віком менше 80 років, має бути не більше 120, а також необхідність врахування вселенськості Церкви, багато вказує на можливість віддалення дати консисторії. До кінця цього року кількість кардиналів, що можуть обирати Папу на конклаві, становитиме 114, в червні наступного року – 108, а в грудні 2013 р. – 104.


Марко Тосатті нагадує, що в можливому конклаві мають брати участь кардинали, що представляють усе багатство Церкви. Саме тому у Римській Курії можна очікувати кардинальських біретт для нового префекта Конгрегації науки віри, Архиєпископа Герхарда Людвіга Мюллера, дуже ймовірним є включення до Колегії кардиналів нового бібліотекаря та архіваріуса Святої Римської Церкви, французького Архиєпископа Жана-Луї Брюге, глави Папської Ради у справах сім’ї, італійського Архиєпископа Вінченцо Пальї та ще одного італійця – глави Папської Ради у справах нової євангелізації Архиєпископа Ріно Фізікелли.


В Італії на кардинальську біретту очікують дві великі єпархії: Венеція (Архиєпископ Фраческо Моралья) і Турин (Архиєпископ Цезаре Нозілья). В Азії двоє патріярхів: з Лівану маронітський Бешара Рай і з сирійського обряду Ігнатій Юсеф ІІІ Юнань. На Філіппінах – Архиєпископ Маніли Луїс Антоніо Гокім Тагле, а в Бангкоку – Архиєпископ Френсіс Хав’єр Кріенгсак Ковітаванджі. В Австралії та Новій Зеландії є лише один кардинал віком менше 80 років – митрополит Сіднею, кардинал Джордж Пелл, і,  на думку Тосатті, на підняття до кардинальської гідності міг би розраховувати Архиєпископ Джон Ечерлі Дью з Веллінгтону у Новій Зеландії.


У Європі також не бракує традиційно кардинальських столиць, пастирі яких зараз не є кардиналами: Лондон (Архиєпископ Вінсент Ніколс) чи іспанські Толедо, Марсель і Севілья. Кардиналів, які можуть обирати Папу, не мають також Словаччина та Латвія. Однак ватиканіст Тосатті не згадує про Україну, де 26 лютого наступного року кардиналові Любомиру Гузару виповниться 80.


До цього також слід додати, що кардиналів, які можуть обирати Папу, не має Гватемала, Нікарагуа, Колумбія, Канада, Берег Слонової Кістки, Уганда, Мозамбік, Камерун і Ангола. «Таким чином Бенедикту XVI доведеться розгадати складну головоломку», – підсумовує Марко Тосатті.


За матеріалами wiara.pl та Vatican Insider