//

Захист клімату – це захист життя!

«Захист клімату – це захист життя!», – йдеться у Зверненні Міжнародного соціально-екологічного об’єднання «Відповідальність за створіння» (ARGE SVA) з приводу «Часу створіння» та «Європейського тижня мобільності» 2012 р.

 

Автори звернення констатують, що «транспорт є головним винуватцем кліматичних змін, які призводять до таких наслідків як погіршення якості життя, проблем зі здоров’ям і аж до скорочення життя. Ці наслідки вражають насамперед дітей та старших людей. Все більш очевидною стає шкода, завдана природному довкіллю і нашому життєвому середовищу».

 

З огляду на згубні соціально-екологічні наслідки кліматичних змін, а також в контексті того, що «Європейський тиждень мобільності», який кульмінує у «Європейському дневі без автомобіля» і відзначається в «Часі створіння», у зверненні лунає заклик до християн: «застановитися над питанням необхідності зміни поведінки у сфері мобільності, і вибирати нові можливості для пересування чи, відповідно, робити свою мобільність більш дружньою до довкілля. Разом зможемо перемінити світ на краще!».

 

Церковні екологи не тільки апелюють до християнської відповідальності за природу, але й стартували проект «Стала мобільність у Церкві і суспільстві» і розробили підручні матеріали, в яких пропонують ключові орієнтири, завдяки яким кожна окрема людина може зробити вагомий внесок для системних змін заради покращення оточуючого світу.

 

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

 

Довідка:

Міжнародне соціально-екологічне об’єднання «Відповідальність за створіння» (ARGE SVA) вже понад 20 років ангажується у справі захисту та збереження створеного Богом світу, є співзасновником Європейської християнської екологічної мережі (ECEN), співпрацює як з церковними, так і державними природоохоронними інституціями і підтримує чисельні екологічні ініціативи на міжнародному рівні.

ARGE SVA пов’язує довголітня плідна співпраця із Бюро УГКЦ з питань екології. Інституції взаємно підтримують окремі природоохоронні ініціативи. Спільними зусиллями було організовано не одну низку наукових та освітньо-виховних заходів екологічного спрямування – починаючи від лекцій для зацікавлених мирян, через виклади з богословської екологічної етики та екологічного душпастирства в освітньо-формативних закладах Церкви – і аж до проведення наукових симпозіумів, на рівні Федерального міністерства Життя Австрії (Міністерство сільського- та лісового господарства, природного довкілля та водного господарства). Окрім цього, до Наукової та Богословської рад Міжнародного соціально-екологічного об’єднання «Відповідальність за створіння» входить керівник Бюро УГКЦ з питань екології, проф. д-р Володимир Шеремета.