//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (10.09.–16.09.)

Понеділок. 5 вересня до Києва прибув новопризначений Секретар Апостольської Нунціатури в Україні – монсеньйор Пьотр Тарнавський.

 

Вівторок. Ватикан розпочав новий етап у наближенні свого фінансового законодавства до міжнародних стандартів. Святий Престіл вирішив включитися в систематичне співробітництво з міжнародним експертом по боротьбі з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму. Ним є 40-річний швейцарський адвокат Рене Бруельхарт, який протягом восьми років був директором підрозділу фінансової розвідки Ліхтеншейна (FIU).

 

11 вересня в Дар-ес-Саламі, в Танзанії, за ініціативою Папської Ради душпастирства мігрантів та подорожуючих розпочався І Конгрес на тему євангелізації людей вулиці. З цієї нагоди Святіший Отець Бенедикт XVI надіслав до учасників спеціальне послання, в якому закликав до особливої уваги та пастирського піклування про дітей і жінок, які є на вулиці, жертв організованої злочинності у сфері торгівлі людьми, а також до наслідків соціальних, економічних і політичних чинників.

 

Папа Бенедикт XVI також направив спеціальне послання до єпископів Мальти із закликом посилити віру в житті духовенства та вірних. Лист стосується візиту ad limina, який єпископи здійснили до Риму наприкінці травня. Тоді вони розповіли Папі про проблеми Церкви в цій традиційно католицькій країні, яка зараз зазнає впливу секуляризації, що особливо сильно  діткнула шлюбу. Однією з головних проблем Мальти є минулорічне нововведення – розлучення.

 

Середа. Свою науку під час загальної аудієнції в середу, 12 вересня, Святіший Отець знову присвятив молитві описаній в Одкровенні. «Молитва є, немовби, відкритим вікном, яке дозволяє нам завжди звертати свій погляд до Бога, і не лише для того, що пригадати собі про мету, до якої прямуємо, але також дозволити на те, щоб Божа воля просвічувала нашу земну життєву дорогу», – сказав Бенедикт XVІ. За словами Святішого Отця, Книга Одкровення заохочує нас, щоб ми не піддавалися злу, але перемагали його добром, споглядаючи на Розп’ятого та Воскреслого Христа, Який чинить нас учасниками Своєї перемоги. «Церква живе в історії людства, не замикається сама в собі, але відважно виходить назустріч труднощам та стражданням, що трапляються на її шляху, наполегливо звіщаючи, що зло не подолає добра, що тьма не закриє Божого блиску», – сказав Понтифік. На завершення Папа підкреслив: «Особливо я б хотів наполегливо заохотити залишатися вірними обов’язкові брати участь під час Господнього дня у недільній Службі Божій, яка є справжнім центром тижня».

 

«Повага до переконань, творів та великих постатей і символів різних релігій – це базова умова мирного співіснування народів» - таким чином о. Федеріко Ломбарді прокоментував акти насильства, які буди здійснені в Єгипті та Лівії як реакція на розповсюдження у США фільму, який мусульмани вважають образливим для себе.

 

Четвер. 13 вересня, колумбійському кардиналу Педро Рубіано виповнюється 80 років. Це означає, що він втрачає право голосувати на наступному конклаві.

 

П’ятниця. У п’ятницю о 9:45 місцевого часу з римського міжнародного аеропорту Чампіно піднявся в небо літак до Лівану, на борту якого перебували Святіший Отець із супроводом та журналісти. З огляду на особливості цієї подорожі Бенедикта XVI супроводжували Держсекретар Апостольської Столиці кардинал Тарчізіо Бертоне, Секретар Синоду Єпископів архиєпископ Нікола Етеровіч, Префект Конгрегації для Східних Церков кардинал Леонардо Сандрі, Президент Папської Ради в справах міжрелігійного діалогу кардинал Жан-Луї Торан, Президент Папської Ради сприяння єдності християн кардинал Курт Кох.

 

Під час польоту, як завжди, Папа відповідав на питання журналістів, які цього разу стосувалися діалогу з Ісламом, «арабської весни», побоювання щодо становища християн у Сирії та всьому Близькому Сході, про підтримку, яку їм можуть надати Церкви Заходу.

 

Після трьохгодинного перельоту літак приземлився в столиці Лівану місті Бейруті, де за участю Президента країни Мішеля Сулеймана, католицьких Патріархів, представників влади, єрархії інших конфесій та релігій і представників ліванських мирян, відбулась офіційна церемонія привітання. У вітальній промові Святіший Отець подякував Президентові та патріархам за запрошення і розповів про завдання, які мав цей його візит: зміцнення стосунків між Ліваном та Апостольською Столицею і підписання Апостольського Повчання «Ecclesia in Medio Oriente». «Прибуваю також і для того, щоб зазначити, наскільки важливою є присутність Бога в житті кожного і як оце співжиття, свідком якого хоче бути ваша країна, буде глибоким лише тоді, коли ґрунтуватиметься на гостинному погляді та наставленні зичливості до ближнього, коли буде вкорінена в Бозі, Який бажає, щоб усі люди були братами», – сказав Бенедикт XVI. Після короткої розмови з Главою держави в президентській кімнаті аеропорту, Бенедикт XVI від’їхав до Апостольської Нунціатури в Лівані.

 

Згодом в соборі святого Павла Мелхітської Греко-Католицької Церкви в місцевості Гарісса поблизу Бейруту, Папа Бенедикт XVI підписав Апостольське повчання «Ecclesia in Medio Oriente». На початку своєї промови Святіший Отець привітав усіх присутніх у базиліці. На думку Папи, пост-синодальне Апостольське Повчання варто читати та інтерпретувати у світлі празника Воздвиження Святого Хреста Господнього, з яким збіглося його підписання. Єпископ Риму наголосив, що християнин ніколи не повинен забувати про нерозривний зв’язок між Хрестом та Воскресінням, бо без цього зв’язку Воздвиження Хреста означало б виправдання терпіння та смерті, вбачаючи у них фатальний кінець. Для християнина, Воздвигати Хрест – це творити взаємини з цілістю безумовної любові Бога до людини; бажати жити та виявляти цю цілість любові у світі. «І саме тепер необхідно святкувати перемогу любові над ненавистю, прощення над помстою, служіння над пануванням, покори над гордістю, єдності над поділом», – промовив Бенедикт ХVІ, заохотивши усіх до того, щоб не боятись, перебувати у правді та дбати про чистоту віри. Це є мова славного Хреста! Це є безумство Хреста: вміти перемінити наші терпіння у волання любові до Бога та милосердя до ближнього; вміти також перетворити людей, поранених у їхній вірі та ідентичності, у глиняні посудини, готові до того, що бути наповненими Божими дарами. Папа також підкреслив, що Апостольське Повчання має на меті допомогти кожному учневі Ісуса жити у повноті і ділитися досвідом своєї ідентичності хрещення.

 

Субота. 15 вересня, в другий день перебування у Лівані вранці, Святіший Отець Бенедикт XVI здійснив візит ввічливості до Президента Лівану Мішеля Сулеймана. Зустріч пройшла в офіційній резиденції президента в місцевості Баабда. Опісля, в президентському палаці відбулась зустріч Вселенського Архиєрея з Набі Беррі, головою парламенту, що має назву Національної Асамблеї, та з Наджібом Мікаті, головою Ради міністрів. Наступною подією була зустріч Папи з главами мусульманських громад, тобто сунітами, шиїтами, друзами та алавітами. На подвір’ї президентського палацу відбулась символічна церемонія – Святіший Отець у супроводі президента Лівану посадив ліванський кедр – традиційний символ країни. Останньою подією, що пройшла в офіційній резиденції президента, була зустріч з членами уряду, представниками влади, дипломатичного корпусу, світу культури та провідників різних релігій. У ній взяло участь близько 500 осіб. Після привітання Президента ліванської республіки, до присутніх звернувся Святіший Отець. Основною темою проповіді Папи був мир. Римський Архиєрей зазначив, що основним завданням держави є дбати про гідність кожної особи, про благо своїх громадян, про їхнє мирне життя. Також необхідно «виховувати до миру, щоб творити культуру миру», а це – виховання у духовних цінностях. Виховання означає допомогти дозріванню здатності робити вільні та справедливі рішення, які зможуть «йти проти течії поширених думок, моди, політичних та релігійних ідеологій». «Для того, щоб повернути певну проникливість та безсторонність, глибоке відчуття справедливості та спільного добра, необхідна глибока переміна духа та серця», – вів далі Святіший Отець, зазначаючи, що оновлений та вільний погляд вчинить нас здатними переосмислити людські системи, що ведуть у тупики. Таке навернення відкриває шлях до розпізнавання своїх помилок, до відкинення помсти та до прощення, тому що «тільки прощення, дане та отримане, закладає міцні основи примирення». Лише тоді, за словами Папи, може зростати порозуміння між культурами та релігіями.

 

Наступним етапом перебування Папи у Лівані був обід за участю Патріархів, ліванських єпископів, членів Спеціальної Ради Синоду Єпископів в справах Близького Сходу та єпископів Синоду вірменської Церкви. Він відбувся в резиденції Патріарха вірменської Католицької Церкви Нерсеса Бедроса ХІХ Тармуні. З цієї нагоди Бенедикт ХVІ поблагословить статую монаха Гакопа, укладача першої книги вірменською мовою.

 

Другий день візиту Папи до Лівану закінчився зустріччю з десятками тисяч молодих людей Лівану та Близького Сходу, які зібралися на площі перед осідком Маронітського Патріарха. Юнаки й дівчата, молоді семінаристи та богопосвячені особи мали можливість взяти участь у відправі Літургії Слова разом із Вселенським Архиєреєм. Молодь зустріла співом процесійний похід з хрестом, Євангелієм та іконою Пресвятої Богородиці. Звертаючись до молоді, Папа закликав їх бути носіями любові та посланцями Євангелія життя і життєвих цінностей, а також сміливо чинити опір усьому тому, що його заперечує: аборту, насильству, відкиненню та погорді ближнього, несправедливості, війні. І так чинячи, поширювати мир навколо себе. Попрощавшись з молоддю, Вселенський Архиєрей ще мав окрему зустріч з католицькими Патріархами Лівану.

 

У пресі Лівану зустрічаються дуже позитивні відгуки про візит Святішого Отця у їхню країну. Найпопулярніші видання називають Папу «пілігримом миру», розповідають про деталі візиту та друкують його проповіді.

 

Неділя. У неділю, 16 вересня, Римський Архиєрей Бенедикт ХVІ відправив Святу Літургію, в якій взяли участь понад 350 тис осіб. У Літургії Папі співслужили Патріархи східних католицьких Церков, 300 єпископів, тисячі священиків. В часі проповіді Понтифік зазначив, що насправді впізнати Христа може лише той, хто погоджується іти за Ним Його шляхом, жити у сопричасті з Ним та спільноті учнів. Папа пригадав, що іти за Ісусом означає взяти на себе свій хрест, але також – бути впевненими у тому, що цей шлях веде до воскресіння, до остаточного життя з Богом. «Проголошуючи Рік віри, який розпочнеться 11 жовтня, я бажав, щоб кожен вірний зміг з оновленим завзяттям трудитися на цій дорозі навернення серця», – сказав Бенедикт XVI, закликаючи всіх поглибити свою призадуму над вірою. Наприкінці Євхаристійного богослужіння Святіший Отець вручив Апостольське повчання «Ecclesia in Medio Oriente» католицьким Патріархам Близького Сходу, Президентам Єпископських Конференцій, що діють в регіоні та представникам духовенства і мирян. Урочиста відправа закінчилася проказуванням молитви «Ангел Господній», перед яким Папа повторив свій неодноразовий заклик до припинення насильства та шукання практичних розв’язок для існуючих конфліктів, які шануватимуть гідність кожної людини.

 

Близько 17.00 Бенедикт XVI прибув в резиденцію сиро-католицького Патріархату в передмісті Бейрута Шархеті. Його зустрів Патріарх Ігнатій Юсиф III Юнань і провів  в Зал,  де відбулася зустріч Понтифіка з православними та протестантськими єрархами Лівану. Екуменічна зустріч пройшла в теплій, дружній атмосфері. Звертаючись до зібраних, Святіший Отець наголосив, що у ці неспокійні і схильні до насильства часи в регіоні Близького Сходу, дедалі невідкладнішою стає необхідність свідчення справжньої єдності Христових послідовників, щоб світ увірував в Христову благовість любові, миру й примирення.

 

На шляху, що веде з сирійського католицького патріархату в Шарфеті до аеропорту, розташований клаузуровий (затворницький) монастир Сестер Кармелітанок Босих. Святіший Отець зупинився на кілька хвилин у цьому монастирі, де його прийняла одна із засновниць, понад 90-річна Сестра Тереса від Ісуса. Бенедикт ХVІ помолився в каплиці монастиря, вислухав спів сестер та подарував монашій спільноті мозаїку Пресвятої Богородиці з Ісусом. На закінчення Папа поблагословив наріжний камінь на спорудження нового кармелітанського монастиря в Лівані.

 

Церемонією прощання, що відбулася у неділю ввечері в міжнародному аеропорту Бейруту, закінчилося Апостольське паломництво Святішого Отця до Лівану. У прощальному слові Папа склав щиру подяку усім, хто був задіяний в організації візиту. Окрему подяку Святіший Отець скерував до представників мусульманських спільнот. «Молюся Богові за Ліван, щоб він жив у мирі та відважно протистояв всьому тому, що може зруйнувати мир, чи йому загрожувати», – сказав Папа, побажавши країні й надалі сприяти плюралізмові релігійних традицій, не прислухаючись до голосу тих, які б хотіли цьому перешкодити. «Нехай Бог благословить Ліван та всіх ліванців. Нехай не перестає притягати їх до Себе, щоб дарувати їм вічне життя. Нехай наповнить їх Своїми радістю, миром та світлом! Нехай Бог благословить увесь Близький Схід! Від щирого серця молюся про Боже благословення для кожного та кожної з вас! Нехай Бог благословить вас усіх!» – такими були останні слова Папи Бенедикта XVI на ліванській землі.

 

Пропонуємо вам ознайомитись із статтею «Латеранські угоди: пакт чи перемога справедливості?»